`Zuinig verbruik lost energiecrisis VS op'

De energiecrisis in Californië die zich als een olievlek dreigt uit te breiden over de hele Verenigde Staten, kan voor een groot deel worden opgelost door het verbruik van elektriciteit en brandstoffen snel terug te dringen. Energiebesparing op grote schaal vergt een forse investering, maar die kan bij de huidige hoge prijzen snel worden terugverdiend.

Dat blijkt uit studies van de vijf nationale laboratoria in de VS die net voor het aantreden van de regering-Bush in januari werden afgerond. Zaterdag publiceerde The New York Times een samenvatting van de conclusies.

Een overheidsprogramma gericht op efficiënter gebruik van energie, met als onderdeel subsidies voor nieuwe en zuiniger technieken, kan resulteren in een vermindering van de groei in het verbruik van elektriciteit met 20 tot 47 procent. Op zijn best zou dat het dramatische tekort in capaciteit voor opwekking van elektriciteit halveren.

Vorige week zei vice-president Dick Cheney dat er de komende twintig jaar 1.300 grote, nieuwe centrales nodig zijn om in de vraag te voorzien. Dat aantal kan volgens het rapport van de vijf onderzoeksinstellingen met 265 tot 610 worden verminderd, afhankelijk van hoe sterk de regering inzet op energiebesparing.

De federale overheid, met 500.000 gebouwen de grootste energieverslinder in de VS, kan haar verbruik met eenvijfde verminderen voor een totale investering van 5,2 miljard dollar. Dan dalen de energiekosten met 1 miljard dollar per jaar, zodat het bedrag in vijf jaar wordt terugverdiend. Bij gebruik van spaarlampen in woningen en kantoren, warmtepompen, betere isolatie, zuiniger apparatuur en betere technologie voor aircondioning kan het elektriciteitsprobleem in Californië voor een groot deel worden opgelost.

Maar president Bush en zijn rechterhand Cheney hebben de aanbevelingen niet openbaar gemaakt. Ze laten zich adviseren door experts van het ministerie van Energie die sceptisch zijn over de bijdrage van energiebesparing. ,,Wij zijn uit op praktische oplossingen'', zegt een woordvoerder van het ministerie. ,,Sommige van deze ideeën (...) hebben slechts een kleine invloed op de energievraag.''