Webdokteren

Natuurlijk zijn er mensen die via het web zonder recept medicijnen in de Verenigde Staten bestellen of bij de dokter komen met het `print out syndroom', maar dat betekent niet dat medische informatie op internet nutteloos of gevaarlijk is. Er is veel nuttige en onschadelijke informatie te vinden. Toen ik een paar weken geleden met spoed naar de kaakchirurg moest, kon ik in Amsterdam en Amstelveen op zijn vroegst in september terecht. Op www.ziekenhuis.nl vond ik de wachtlijsten van Nederlandse ziekenhuizen. In een ziekenhuis in Blaricum, 20 minuten rijden van Amsterdam, kon ik meteen terecht om iets aan mijn kaakontsteking te laten doen.

Ziekenhuis.nl is de officiële website van de Nederlandse ziekenhuizen. De site werd vijf jaar geleden door minister Borst van Volksgezondheid geopend en trekt gemiddeld zo'n 8.000 bezoekers per dag. Op Ziekenhuis.nl is onder meer informatie te vinden over ziektebeelden (van aambeien tot zweetklierontsteking), medicijnen en patiëntenorganisaties. Op de openingspagina staat medisch nieuws en een selectie uit de vragen en antwoorden over medicijngebruik. De vragen, van patiënten en verzorgers, worden beantwoord door een panel van apothekers.

Op Gezondheidsplein.nl zijn nog meer vragen en antwoorden te vinden. De site hoort bij het gelijknamige AVRO-programma en wordt bijgestaan door de medewerkers van Ziekenhuis.nl. Geïnteresseerden kunnen bij het `Online spreekuur' een medische vraag stellen die wordt beantwoord door een van de zeventig deskundigen (artsen, verpleegkundigen, fysiotherapeuten, verloskundigen, logopedisten) die meewerken aan Gezondheidsplein.nl.

Er zijn meer algemene medische sites. Eind vorig jaar werd Gezondheidslijn.nl geopend. Deze site is een aanvulling op de telefonische hulpdienst Nationale Gezondheidslijn, die onder auspiciën staat van de Orde van Medisch Specialisten. Behalve informatie over geneesmiddelen, sport en voeding bevat Gezondheidslijn.nl een doorzoekbare database die aan de hand van de postcode van de bezoeker de adressen van de dichtstbijzijnde apotheken geeft. (Helemaal actueel is de databank niet.)

Een andere betrouwbare website is Leefwijzer.nl. Deze site, die is bedoeld voor mensen met een handicap of een chronische aandoening, bevat informatie over onder meer wetten, regels, geldzaken, sport en mobiliteit. In korte en bondige teksten wordt de bezoeker door de bureaucratie (Wet voorzieningen gehandicapten, Regeling medische hulpmiddelen, Wet (re)ïntegratie arbeidsgehandicapten, Algemene wet bijzondere ziektekosten) geleid. Er wordt o.a. uitgelegd hoe woningaanpassingen worden vergoed en wie daarvoor in aanmerking komen. In de nieuwsrubriek wordt vermeld dat Playmobil onlangs een gehandicapt poppetje op de markt heeft gebracht.

Nietafwachten.nl is een site over de wachtlijsten in de gehandicaptenzorg. Er zijn o.a. artikelen te vinden over het persoonsgebonden budget (een van de maatregelen tegen de wachttijden) en een discussieforum. In het forum staan bijdragen van zorgverleners. Ze discussiëren over de vraag of ambulant werken de werkdruk verhoogt.

Wie geïnteresseerd is in statistiek kan bij de Zorgatlas, gemaakt door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), kaarten bekijken van de verspreiding van ziekten, alcoholgebruik en zorginstellingen in Nederland. De Zorgatlas bevat ook kaarten van de sterfte in Nederland naar doodsoorzaak en de nabijheid van groen. In de periode 1990-1997 stierven in Nederland volgens het RIVM 1.068.954 mensen. De belangrijkste doodsoorzaken in Nederland zijn sterfte aan ziekten van hart en vaatstelsel en kanker. Mensen die in een buurt met groenvoorzieningen wonen, leven gezonder. Er is een kaart te zien met het percentage groen (agrarisch groen, stadsgroen en echte natuur) rond iedere buurt in Nederland.

Websites: www.ziekenhuis.nl: www.gezondheidsplein.nl; www.gezondheidslijn.nl; www.leefwijzer.nl; www.zorgatlas.nl.

[klaver@nrc.nl]

    • Marie-José Klaver