Vitesse blijft slechts een subtopper

Het droombeeld van ex-voorzitter Karel Aalbers is dit jaar in Arnhem opnieuw een luchtkasteel gebleken. Het ambitieuze Vitesse kan nog altijd geen aanspraak maken op een vaste plek in de top van de Nederlandse competitie. Ook volgend jaar gaat de Champions League aan Vitesse voorbij. Sterker nog, na de 1-1 van zaterdagavond tegen Roda JC moet de club zelfs vrezen dat het Europees voetbal helemaal misloopt.

Voor de winterstop leek het er op, dat Vitesse de tomeloze ambities dit jaar eindelijk waar zou gaan maken. De zelfverzekerde ploeg van trainer Ronald Koeman pakte zelfs een paar weken de leiding van de eredivisie en liet op een zeker moment een concurrent als Ajax met acht punten achter zich. De Arnhemse club verkeerde bestuurlijk in een rustig vaarwater. Buiten het eigen Gelredome was Vitesse gevreesd, in het eigen (overdekte) stadion was de ploeg onverslaanbaar.

Niemand voorzag op dat moment een vrije val op de ranglijst. Ook Koeman niet. Op 14 oktober vorig jaar zei de zelfverzekerde Vitesse-coach in een vraaggesprek met deze krant: ,,Vitesse heeft twee keer op de laatste speeldag een plaats in de voorronde van de Champions League verspeeld. Als je puur naar het resultaat kijkt, moet het nu gebeuren. Ik leg de lat hoog voor mezelf. Waarom eigenlijk niet?''

Maar dat er sinds de winterstop zoveel negatieve krachten vrij zouden komen die de sfeer bij Vitesse vertroebelden, had zelfs Koeman niet kunnen voorzien. De omvangrijke bestuurlijke en financiële crisis miste ook de uitwerking op het veld niet. Vitesse reeg een reeks teleurstellende resultaten aaneen en verloor in rap tempo het uitzicht op een eindklassering bij de beste drie van Nederland.

Dat het zelfvertrouwen bij spelers en coach nog altijd niet terug is op het niveau van de eerste seizoenshelft, bleek zaterdagavond in de wedstrijd tegen concurrent Roda JC. Koeman sprak na het teleurstellende gelijkspel op een berustende toon. ,,Dit was een schoolvoorbeeld van het Vitesse van dit moment. We scoren heel moeilijk en geven achterin een doelpunt weg. We moeten vrezen dat we geen Europees voetbal halen. Maar ja, we kunnen op dit moment niet meer brengen'', zei de trainer.

Roda JC was eind november in Kerkrade nog overklast door een veel sterker Vitesse dat toen met slechts 3-2 won. Vitesse was destijds de trotse nummer één van Nederland. Roda JC stond op de vijfde plaats. De van Roda overgekomen Vitesse-spits Bob Peeters mocht zijn transfer toen nog met recht als ,,een positieverbetering'' verdedigen.

Dat verhaal gaat inmiddels niet meer op. Van een krachtsverschil tussen Vitesse en Roda JC is op dit moment nauwelijks sprake. Vitesse mocht zaterdag zelfs blij zijn, dat Roda verzuimde om de winst naar zich toe te trekken. Nu vlak voor het einde de plaatsen voor de Europese bekertoernooien verdeeld worden, staat Roda JC derde op de ranglijst en bezet Vitesse de zesde plaats. Peeters zal zich de laatste maanden dan ook regelmatig achter de oren hebben gekrapt.

De tegenvallende prestaties van Vitesse zijn echter gedeeltelijk op het tegenvallende optreden van Peeters terug te voeren. De Belgische spits, die de Arnhemmers dertien miljoen gulden kostte, scoorde tot dusver slechts acht keer en heeft geen moment zijn naar het Portugese Benfica vertrokken voorganger Pierre van Hooijdonk kunnen doen vergeten.

Peeters is zelfs geen clubtopscorer bij Vitesse, dat is de Ghanees Matthew Amoah met negen treffers. Ook zaterdagavond tegen Roda JC was de slungelige Peeters geen moment gevaarlijk. Vitesse zal dan ook volgend seizoen op zijn minst een doelpuntenmaker in huis moeten halen, wil het de ambities van een topclub waar kunnen maken.

Aalbers presenteerde in december 1999 Koeman nog als de trainer met wie Vitesse de laatste stap naar de nationale top moest gaan maken. Aalbers is zoals bekend allang vertrokken, de definitieve stap naar de top is niet gemaakt en de begroting van de club wordt volgend jaar aanzienlijk teruggeschroefd.

Vorige week maakte Koeman in een persconferentie desondanks bekend dat hij de club niet vroegtijdig zal verlaten. De realistische trainer ziet nog toekomstperspectief in Vitesse. Maar dat zal er waarschijnlijk anders uitzien dan het droombeeld dat Aalbers hem ooit schetste.

    • Koen Greven