VIDEOJOURNAAL KOPENHAGEN

Gistermiddag vertrok de Nederlandse deelneemster aan het Eurovisie Songfestival, Michelle, onder grote mediabelangstelling van Schiphol. In haar kielzog een kleine zeventig leden van de Nederlandse pers: radio (o.a. Radio 2, Radio Soest, Het Radio 1-Journaal), televisie (o.a. BNN, RTV Oost, Netwerk, SBS6), landelijke en regionale kranten en roddelbladen. In Kopenhagen waar het festival op 12 mei gehouden wordt, staan Michelle nog eens een kleine zevenhonderd internationale persleden op te wachten.

Het stadion `Parken', waar het festival live vandaan zal komen, biedt plaats aan veertigduizend toeschouwers. Het is de komende week tweemaal voor het songfestival uitverkocht: vrijdag voor de eerste generale repetitie en zaterdag tijdens het `echte' festival. De kaartjes waren binnen 15 minuten weg. Op zaterdagmiddag is er ook een generale, maar de NOS kon op zondag nog niet met zekerheid zeggen of voor die voorstelling alle kaartjes al waren vergeven.

En dan zijn de miljoenen kijkers die zaterdag vanaf negen uur voor de televisie verwacht worden voor het gemak nog maar even niet meegerekend. Vorig jaar waren dat er 700 miljoen. Michelle laat alle aandacht vooralsnog maar een beetje over zich heenkomen. Ze heeft nog geen mediatraining gehad, zegt ze.

Nederland moet het festival zaterdag als eerste deelnemer openen. Vlak na het nationale songfestival in Ahoy, begin maart, sprak Michelle daarom de hoop uit dat de rest van het deelnemersveld met vlotte, up tempo-liedjes zou komen. Op die manier zou haar eigen, ballade-achtige lied Out on my own opvallen bij het televotende publiek in de Europese huiskamers. Nu blijkt echter dat negen landen in de Deense hoofdstad met rustige, gedragen nummers zullen deelnemen. Michelle maakt zich daar geen zorgen over, zo zegt zij in een interview op de website van deze krant. ,,De mensen zullen mij daardoor misschien minder gunstig beoordelen, maar ik kan toch niets meer aan mijn lied veranderen en dat wil ik ook niet.'' Zij is ook niet van zins haar act (blote voeten, ingetogen bewegingen) aan te passen om een flitsender entree te maken. ,,Een act moet bij het nummer passen, niet bij de plaats in het festival.