Verbruggen verbiedt tussentijdse transfers

Voorzitter Hein Verbruggen van de internationale wielrenunie (UCI) verbiedt de tussentijdse transfers van coureurs die bij hun huidige werkgever niet kunnen meedoen aan de Tour de France. Volgens Verbruggen is de ,,wielersport niet gebaat bij sponsors die een ad hoc-beleid voor de Tour voeren''.

Het standpunt van de UCI is ingegeven door de beslissing van Tour-directeur Jean-Marie Leblanc, die vorige week bekend maakte dat de Italiaanse ploegen van Marco Pantani en Mario Cipollini geen wildcard krijgen voor de belangrijkste wielerwedstrijd ter wereld. Leblanc geeft de voorkeur aan de deelname van enkele kleinere Franse wielerploegen, die de vrije val van de nationale sport moeten stoppen. Wielerminnend Frankrijk wacht al zestien jaar op een Franse winnaar in de Tour.

Om toch aan de Tour te kunnen deelnemen, hoopten Pantani en Cipollini voor andere sponsors te kunnen gaan rijden die wel aan de Tour mogen deelnemen. Pantani zou Mercatone Uno willen verruilen voor Lampre. Cipollini van Saeco werd benaderd door de Deense sponsor CSC.

Verbruggen steekt een stokje ,,voor deze vorm van competitievervalsing''. De Nederlandse bestuurder wordt gedekt door de reglementen van de UCI die voorschrijven dat een tussentijdse transfer niet alleen toestemming vereist van beide sponsorts maar ook van de mondiale wielerbond.

,,Wij willen de sponsors beschermen die jarenlang in de wielersport hebben geïnvesteerd'', verklaarde Verbruggen vanmiddag het standpunt van de UCI. ,,Ze stoppen veel geld in de sport en moeten niet het slachtoffer worden van misstanden. Als de ploegen met een korte-termijn-beleid zich tussentijds gaan versterken, worden de ploegen met een lange-termijn-beleid de dupe'', sprak Verbruggen.

Verbruggen was overigens ook verbolgen over de plannen van Leblanc, die door de meeste buitenlanders van chauvinisme werd beticht. Pantani en Cipollini zijn de afgelopen jaren publiekstrekkers geweest in de Tour. Klimspecialist Pantani won de Franse ronde in 1998. Hij kwam daarna negatief in het nieuws door sterke aanwijzingen over het gebruik van verboden middelen. Sprintspecialist Cipollini behaalde in totaal twaalf ritzeges in de Tour. Hij verliet de ronde meestal voordat het peloton in het hooggebergte ging rijden.

Behalve Pantani en Cipollini werden ook de Zwitser Alex Zülle (tweede in 1995) en de Spanjaard Fernando Escartin uitgesloten van deelname aan de Tour. De Rus Pavel Tonkov (oud-winnaar van de Giro) mag ook niet meedoen in de Franse ronde. De Nederlander Leon van Bon, die twee keer een etappezege behaalde in de Tour, moet ook thuisblijven.