Veel Belgische voorstellingen op Theaterfestival

De jury van het Theaterfestival heeft zaterdag zijn selectie van negen theaterproducties bekendgemaakt. Op het festival, dat in september in Amsterdam, Gent en enkele ander steden wordt gehouden, zijn jaarlijks de `meest belangwekkende' Nederlandse en Vlaamse toneelstukken van het afgelopen seizoen te zien. Uit Nederland zijn geselecteerd: Ruigoord 2 van Carina Molier door Toneelgroep Amsterdam; De wespenfabriek van Guy Cassiers door het Ro Theater; en De grote Oorlog van Hotel Modern. Uit Vlaanderen komen: Macbeth van Ola Mafaalani; Amlett van Jan Decorte; As long as de World needs a Warrior's Soul van Jan Fabre; Regent en regentes van Eric de Volder; en Risquons-tout van De Tijd. Op de valreep werd ook nog de Vlaams-Nederlandse Leenane Trilogie van Johan Simons door Het Toneelhuis/ Zuidelijk Toneel Hollandia aan de lijst toegevoegd. Voor het eerst selecteerde een aparte jury vijf jeugdvoorstellingen: De dag dat mijn broer niet thuiskwam van Huis a/d Amstel; De Karamazovs van Blauw Vier; Lilith@online van Speeltheater Gent; Rover Dronkeman van Luxenburg; en Übung van Josse de Pauw. Opmerkelijk is het overwicht van de Vlaamse toneelstukken - tien van de veertien - en het ontbreken van de gebruikelijke grote namen als Gerardjan Rijnders, Ivo van Hove, en Theu Boermans.