Van der Sar vergooit titelkansen Juve

De Nederlandse doelman Edwin van der Sar heeft gisteravond de kampioenskansen van zijn Italiaanse club Juventus vergooid. In alle analyses van de topwedstrijd tegen AS Roma wordt de keeper van Oranje als de grote schuldige aangewezen voor het 2-2 gelijkspel in Turijn.

Door zijn blunder in blessuretijd kon Roma de voorsprong van zes punten op Juventus behouden. Bij winst van de `Oude Dame' was het onderlinge verschil nog maar drie punten geweest. Stadgenoot Lazio verkleinde de achterstand op aartsrivaal Roma tot vijf punten. Lazio bezet na de 2-0 zege op Bari de tweede plaats. Alle ploegen hebben nog vijf duels te spelen in de Serie A.

Van der Sar bood invaller Montella gisteravond bij een 2-1 stand een moeilijk te missen kans. `Zijn handen geven het kampioenschap aan Roma', schrijft de Corriere della Sera vanmorgen. En La Repubblica vindt dat de eerder bekritiseerde Van der Sar een heel seizoen heeft verspeeld en zo snel mogelijk moet worden verkocht.

Tachtig minuten lang was Juventus heer en meester tegen de koploper. Na zes minuten stond het al 2-0 voor Juventus, door doelpunten van Del Piero en Zidane. De Nederlander Davids heerste op het middenveld. Hij speelde mogelijk zijn laatste wedstrijd van het seizoen, omdat vandaag de uitslag van de contra-expertise wordt verwacht. Bij een dopingcontrole werd Davids twee maanden geleden betrapt op het gebruik van het verboden middel nandrolon. Als de tweede uitslag ook in zijn nadeel uitvalt, wacht hem een langdurige schorsing.

Roma verkleinde de achterstand in de slotfase van de wedstrijd, toen Van der Sar werd verrast door een hard afstandsschot van de Japanse spits Nakata. In de extra speeltijd zorgde Montella voor de gelijkmaker, nadat Van der Sar een schot van Nakata slecht verwerkte.

,,Juventus is bijna perfect geweest, maar heeft pech gehad'', zei trainer Ancelotti van de thuisploeg. ,,Het is niet terecht dat het zo is afgelopen. We hebben een prachtige wedstrijd gespeeld en steeds het spel gecontroleerd. Roma heeft twee keer op doel geschoten en twee goals gemaakt.''

Ancelotti wilde tijdens de persconferentie niet ingaan op vragen of Roma is bevoordeeld door de nieuwe regels voor buitenlanders. Bestuurders van Juventus hadden voor de wedstrijd gezegd, dat ze twee doelen moeten verdedigen. Het Federale Hof van de Italiaanse voetbalbond heeft vrijdag met onmiddellijke ingang alle beperkende regels voor buitenlandse spelers ongeldig verklaard. De bond kan volgend seizoen een nieuwe regeling opstellen.

Roma heeft het meest geprofiteerd van de nieuwe regel. Met spelers als de Argentijn Batistuta en de Braziliaan Cafu in het basiselftal moest bijvoorbeeld de Japanner Nakata meestal vanaf de tribune de wedstrijden volgen. Er mochten per wedstrijd niet meer dan drie spelers van buiten de Europese Unie op de spelerslijst.

Na een kwartier in de tweede helft maakte trainer Capello van Roma gisteravond gebruik van de nieuwe situatie. Hij bracht Nakata in het veld voor de tegenvallende Batistuta. Het bleek een gouden wissel te zijn, want de Japanner bracht zijn club, met nog vijf wedstrijden te spelen, een grote stap dichter bij het landskampioenschap.

De rechterlijke uitspraak is bijzonder omstreden. ,,Vanaf dit moment is de competitie niet eerlijk meer'', zei Campana, de voorzitter van de spelersbond. ,,Men had moeten wachten tot het einde met het veranderen van de regels, omdat je op deze manier het risico loopt sommige clubs te bevoordelen.''

Campana verwacht dat de uitspraak ook gevolgen heeft voor de paspoorten-affaire. Tegen een aantal buitenlandse spelers en clubs lopen onderzoeken naar de valse Europese paspoorten. Op die manier kon de `drie-buitenlanders-limiet' worden ontdoken. Verwacht wordt dat de sancties hiervoor betrekkelijk laag zullen zijn, nu de rechter heeft bepaald dat die limiet niet geldig is.

    • Marc Leijendekker