Treinrover Biggs is terug in Engeland

De Britse treinrover Ronnie Biggs is na 35 jaar op de loop te zijn geweest terug in Engeland, waar de politie hem na aankomst uit Brazilië arresteerde. Hij arriveerde vanochtend op het vliegveld Northolt bij Londen, in een door het boulevardblad The Sun gecharterd privé-vliegtuig.

Die krant onthulde vorige week Biggs' wens om terug te keren en betaalt hem een klein vermogen voor de exclusieve verslaggeving. `Got him', kopte het blad vanochtend. Biggs, met cowboyhoed en zonnebril, ging gisteravond aan boord temidden van chaotische taferelen op het vliegveld van Rio de Janeiro, omdat The Sun wilde verhinderen dat concurrerende media een glimp van hem opvingen.

Biggs (71) maakte in 1963 met vijftien kornuiten 2,6 miljoen pond buit door de posttrein Glasgow-Londen te beroven. In 1965 ontsnapte hij uit de gevangenis, waar hij dertig jaar moest uitzitten voor The Great Train Robbery. Uiteindelijk belandde hij in Rio, waar hij een playboy-leven leidde en lange neuzen maakte naar de Britse justitie, die er niet in slaagde hem uitgeleverd te krijgen.

Nu zit hij financieel aan de grond en kan na drie hersenbloedingen niet meer praten. Vorige week e-mailde hij Scotland Yard met de belofte terug te keren om zich over te geven aan justitie. Tegen The Sun zei hij te hopen op clementie, om ,,nog één keer als Engelsman een pub in Margate binnen te lopen en een glas bitter te bestellen''.

Of dat gebeurt, is de vraag. Biggs verblijft nu in de ziekenboeg van de Belmarch-gevangenis in Zuid-Londen en moet strikt genomen nog 28 jaar brommen voor de overval en de dood van de machinist. In het verleden zijn alleen doodzieke gevangenen vrijgelaten om thuis te sterven.

Nick Reynolds, zoon van Biggs' mederover Bruce Reynolds die hem gezelschap hield aan boord, zei te geloven dat de Britten sympathie voor Biggs hebben. ,,Het Britse publiek houdt van een underdog. Ze zien Ronnie Biggs als iemand die `ermee weg is gekomen' en stiekem gunnen ze hem dat.''