`Tijd van petjes en vlaggetjes is voorbij'

In ziekenhuizen in Hengelo en Leeuwarden wordt vandaag gestaakt.

,,We willen het hart van het ziekenhuis treffen.''

De wasmachines op de sterilisatie-afdeling van het Streekziekenhuis Midden-Twente in Hengelo draaien niet. De `netten' met klemmen, scharen en pincetten worden slechts in noodgevallen gereinigd. Normaal gesproken zijn er vijftien personen aan het werk. Vandaag draaien zes assistenten een zondagsdienst. Met een haarnet over het hoofd, armen over elkaar en groene operatiekleding aan, wachten ze op de dingen die komen. Ze kunnen moeilijk wennen aan de rust. ,,Bij anderen is het vaak hollen of stilstaan. Bij ons is het altijd hollen.''

Het is een strategische keuze van de vakbonden om de sterilisatie-afdeling als eerste stil te leggen. Daardoor draaien nu ook andere afdelingen op halve kracht. In Hengelo zijn vier van de zes operatiekamers gesloten en is het op de dagverpleging opmerkelijk rustig. Afgelopen week zijn zestig patiënten gebeld met de mededeling dat hun operatie vandaag niet doorgaat. Als er geen CAO-akkoord is, leggen woensdag en vrijdag het personeel op de anesthesie- en operatiekamers het werk neer. ,,We willen het hart van het ziekenhuis treffen'', zegt J. Wiegman, ok-assistent. ,,Vroeger gingen we met petjes en vlaggetjes naar het Malieveld. Nu kiezen we voor hardere acties.''

Het Medisch Centrum Leeuwarden kiest vanmorgen voor een actie in de periferie, namelijk de keuken. Om vijf over elf pakt partychef Leen Davidse een vaatdoekje en begint in de koffiekamer de tafels schoon te vegen. Ook hij staakt. Maar hoe lang is staken leuk. Davidse is vanmorgen om zes uur begonnen, hij gaat nu naar huis. Eerst opruimen, zegt hij tegen zijn collega's. Hij moppert. ,,Ik werk liever, dan weet ik aan het eind van de dag wat ik gedaan heb.'' De doedelzakspeler die de actie moest opvrolijken is ook al weg.

FNV-bestuurder William Moorlag legt uit dat de koks van het ziekenhuis in Leeuwarden vandaag niet werken, omdat ze de werkgevers in de gezondheidszorg `onder druk willen zetten'. Verpleegkundigen en ander ziekenhuispersoneel willen de komende twee jaar 4 procent meer loon en een dertiende maand. De onderhandelingen daarover zijn dit weekeind mislukt. De komende drie weken is er een estafettestaking. En als dat niet helpt, zegt Moorlag, begint daarna het hele circus opnieuw.

Om half twaalf wil voedingsassistente Maaike Vogel op verpleegafdeling M. de lunchpakketten gaan uitdelen die vandaag de warme maaltijden vervangen. Ze moet wachten, de cameraploeg van SBS is er nog niet. ,,De mensen hier vinden het niet erg'', zegt ze. ,,Dit is een short stay afdeling. Ze zijn hier maar kort.'' In een van de kamers zit Jan Schaap voor het raam De Telegraaf te lezen. De 83-jarige ex-PTT'er is hier voor zijn prostaat. Hij wordt morgenvroeg geopereerd. Hij zegt: ,,Ik zie er erg tegenop. Maaike Vogel zet een doosje met brood voor hem neer en een plastic bakje met fruit. Ja hoor, hij wil best even voor de camera van SBS en hap nemen. 't Is weer eens wat anders. [Vervolg STAKINGEN: pagina 3]

STAKINGEN

Grote actiebereidheid Hengelo

[Vervolg van pagina 1] Op de kamer van partychef Jan Bruinsma ligt de lijst met de menu's voor deze week. De kerrysoep en de fricandeau voor vandaag zijn doorgestreept. ,,Dat was voor het bedrijfsrestaurant,'' zegt Bruinsma. De patiënten hadden vandaag kunnen kiezen tussen slavink, runderlap, kipfilé,gestoofde vis en een gehaktbal. Ze krijgen nu een broodje ham, een broodje kaas en een krentenbol.

Het is de eerste keer in zijn leven dat hij staakt, zegt Bruinsma. Voor hem hoeft het niet zo. Maar wat er nu gebeurt in de zorg vindt hij oneerlijk. ,,Eerst moesten we 36 uur gaan werken om meer collega's een kans te geven, nu moeten we weer 38 uur gaan werken, maar de salarisverhoging die ze ons willen geven is gebaseerd op 36 uur.''

Wander Blaauw, voorzitter van de raad van bestuur van het ziekenhuis, zegt dat hij de staking van vandaag `lastig' vindt. ,,Voor de patiënten is dit heel belastend''. De staking van het operatiekamerpersoneel woensdag vindt hij veel vervelender. ,,Daar word ik verdrietig van.'' Hij zegt dat de ziekenhuizen hun mensen niet meer loonsverhoging kunnen geven dan de negen procent die de werkgevers nu hebben voorgesteld. ,,We kunnen het geld maar één keer uitgeven.''

Net als in Leeuwarden is in Twente de actiebereidheid groot. Spandoeken boven de ingang van het Hengelose ziekenhuis waarschuwen de bezoekers dat de maat vol is en dat het ziekenhuis plat gaat. Op de sterilisatie-afdeling noemen ze de looneis van 6,4 procent niet meer dan terecht. Het maximumsalaris voor ervaren assistenten schommelt hier al jaren rond de 4200 gulden bruto. En dat terwijl het werk de afgelopen jaren zwaarder is geworden en de verantwoording is toegenomen. ,,Vroeger deden we één knie-operatie per maand, nu één per dag'', zegt een assistente die al dertien jaar werkzaam is op de afdeling.

Behalve een loonsverhoging zit het Hengelose personeel van de sterilisatie-afdeling ook te wachten op personeelsuitbreiding. ,,Als er maar één iemand ziek wordt, moet er direct een beroep worden gedaan op de collega's die vrij zijn'', zegt R. Nijhof, eerste assistent. Gisteren draaide hij samen met enkele andere collega's een dienst van dertien uur. Nauwelijks vol te houden, vinden ze in Hengelo. ,,Dit conflict kun je dan ook niet vergelijken met een rondje om de kerk, zoals bij NS'', zegt assistent Wiegman van de operatiekamers. ,,Dit is een acuut probleem. Dit gaat om mensen.''

    • Martin Steenbeeke
    • Jannetje Koelewijn