Telecom voorop in behalen koerswinst

De AEX-index begon de handelsweek positief met een lichte winst van 0,7 procent. Vooral de technologie- en telecomfondsen boekten vanochtend koerswinsten. Versatel en KPN Qwest wonnen respectievelijk 2,8 en 2,3 procent. Kabelaar UPC boekte een winst van 2,6 procent.

Telecomconcern Versatel was vanochtend koploper. De onderneming presenteert morgen kwartaalresulaten, waarvan analisten hoge verwachtingen hebben.

Ook andere fondsen uit de telecomsector waren geliefd. ,,Die zijn de afgelopen kwartalen zo achteruit gegaan dat dergelijke bedrijven bij een beetje goede sfeer direct flink opveren'', zegt een analist.

Ook de financials, banken en verzekeraars, maakten een goed begin van de week door.

Beleggers leken hiermee te reageren op de resultaten die de beurzen in New York voor het weekend behaalden. Technologiebeurs Nasdaq steeg 2,1 procent en beursgraadmeter Dow Jones boekte vrijdag een plus van 1,4 procent.

De uitgevers Wolters Kluwer, VNU en Elsevier verloren vanochtend alle drie terrein, mogelijk in reactie op de bekendmaking van Wolters Kluwer op de aandeelhoudersvergadering van vrijdag dat de winst in het eerste halfjaar lager zal uitkomen dan in dezelfde periode vorig jaar.

Onderaan de lijst stonden vooral bedrijven uit de `oude' economie. Zo verloor bierbrouwer Heineken ruim 1 procent op 46,80 euro. Verliezer van de dag was TNT Post Groep. Het bedrijf maakte bekend dat het een proef met een digitale brievenbus gaat beginnen waarmee klanten onder meer bankzaken kunnen regelen. Voor het versturen van opdrachten moet betaald worden. Ook neemt TPG het Britse marketingbedrijf CD Marketing Services over. Het aandeel TPG verloor 1,1 procent.

Ook de Midkap-index voor middelgrote fondsen steeg. Met een winst van 0,5 procent stond de Midkap tegen het einde van de ochtend op 580 punten. Vooral Landis viel op, het automatiseringsbedrijf werd 5,3 procent meer waard op 9,90 euro. Goede tweede was branchegenoot Unit 4 dat 3 procent winst boekte.

Op de beurzen van Euronext, het samenwerkingsverband van de beurzen van Parijs, Brussel en Amsterdam, liep de handel in april in zowel binnen- als buitenlandse fondsen met 3,3 procent terug ten opzichte van de handel in maart. In april werd voor gemiddeld 6,93 miljard euro per dag verhandeld. Desondanks is de handel de eerste vier maanden van dit jaar met 2,5 procent gestegen in vergelijking met dezelfde periode vorig jaar.