Te koop

Snel weg

Papieren afvalzak voor in de auto. Met ophanghaak en inhoud van anderhalve liter. Vanaf half juni – vermoedelijk gratis – verkrijgbaar bij Shellstations en ANWB-vestigingen. Info: www.nederlandschoon.nl

Bellen, ontbijten, opmaken en roken. Het kan én gebeurt allemaal in de auto. Voor de meeste autoactiviteiten zijn aanpassingen bedacht, zoals de houder met bijpassende thermosbeker, de handsfreeset voor de telefoon, asbak voor de peuken, de binnenspiegel voor het kapsel. Maar wat te doen met snoeppapiertjes, lege ontbijtdrinkpakjes en ander verpakkingsmateriaal. Dat verdwijnt vaak in vakken van het portier en soms uiteindelijk in de berm van de weg.

Sander de Klerk ontwierp voor de Stichting Nederland Schoon een mogelijke oplossing. Met `Snel weg' won hij de eerste prijs in de designwedstrijd. Hij maakte een niet al te verrassende bruinpapieren zak, met de verrassing bovenin. Een stevige ronde haak waarmee het zakje is te bevestigen aan stoel, portier of dashboard én bedrukt met reclame. Dankzij de sponsors is het zakje vanaf juni waarschijnlijk gratis te verkrijgen bij Shellstations, ANWB-kantoren en VW-dealers.

Telefoonsticker

Setje telefoonstickers, geschikt voor ieder model mobiele telefoon, met keuze uit standaardafbeelding of eigen foto. Prijs tussen ƒ30 en ƒ50. Verkrijgbaar via www.phonesticker.com of bij de winkels van T for Telecom. Info: (026) 370 00 06

Het bezit van een mobiele telefoon is niet echt bijzonder meer. Het model, de kleur en de mogelijkheden, daar valt nog op te scoren. Nokia is een van de weinige mobiele telefoonfabrikanten die dat al eerder begrepen. Voor hun type telefoons zijn een aantal voorzetfrontjes verkrijgbaar. Toon Klaassen vond het onzin dat bellers afhankelijk zijn van de `goede smaak' van de fabrikant, en bedacht het maatpak voor de mobiele. ,,Phonesticker is nog het best te vergelijken met een dunne tweede huid die over het toestel heengaat.''

Een setje Phonestickers wordt op maat gemaakt en is daardoor dus geschikt voor elke telefoon, ook die waar geen frontjes voor te krijgen zijn. De stickers kosten tussen de dertig en vijftig gulden; de prijs hangt af van de keuze voor een standaardafbeelding of juist een foto van de kinderen of de hond. Een bestelling is te doen via www.phonesticker.com.

Ook bedrijven lopen warm voor een telefoon met (logo)opdruk. Om extra reclame te kunnen maken, maar ook om de kans op diefstal te verkleinen. Zo kozen Nuon, Nedac, Sorbo en Swatch voor de bedrukte telefoons.

Vuurpot

Fire-Basket van Kal-fire, verkrijgbaar in roestvrijstaal voor ƒ790,-, in chamotte ƒ395,-, in blauwe hardsteen ƒ1.995,- en in blanco macael ƒ1.520,-. Doorsnee 38 centimeter. Ontworpen door Jan des Bouvrie. Info: www.kal-fire.nl of fax (077)373 70 18.

Wie houdt er niet van lange zomeravonden rond het vuur. Jan des Bouvrie bedacht voor haardenfabrikant Kal-fire een heel handig exemplaar: de Fire-basket. Eigenlijk zijn het letterlijk vuurpotten, voor binnen en buiten. De wijd uitlopende potten met een doorsnee van 45 centimeter, zijn er in roestvrijstaal en chamotte (vuurvast gebakken materiaal van gebakken leem). Doordat ze geen rookkanaal nodig hebben, zijn ze overal te plaatsen. Voor de op gas gestookte uitvoering is wel een aanvoer, en dus vaste plaats nodig. De gelgestookte uitvoering is echt overal neer te zetten.

De pot krijgt zijn `vuurdoop' van 8 tot en met 13 mei op de Metamorfosebeurs in Nieuwegein. Daar ondergaan `kamers' dagelijks een grote verandering, met hulp van stilisten van bekende woonbladen en meubelfabrikanten. Kal-fire is daar ook aanwezig.

    • Renske Schriemer