Stakingsacties in ziekenhuizen

Ziekenhuizen in Leeuwarden, Hengelo, Enschede en Oss zijn vanmorgen begonnen met estafettestakingen nadat het overleg over een nieuwe CAO voor ziekenhuispersoneel vannacht was stukgelopen.

De vakbonden vonden het loonbod van de werkgevers te laag.

In Leeuwarden ging de ziekenhuiskeuken `plat', waardoor verpleeghuizen in de buurt hun warme eten van een cateraar moesten betrekken. In Twente werden vandaag zondagsdiensten gedraaid.

De bonden eisen voor de komende twee jaar een jaarlijkse loonsverhoging van 4 procent, plus een dertiende maand. De Nederlandse Vereniging van Ziekenhuizen (NVZ) biedt 5 procent dit jaar en 4 procent volgend jaar, maar zonder dertiende maand. Het gat tussen vraag en aanbod is ongeveer 400 miljoen gulden. De CAO geldt voor 170.000 personeelsleden in niet-academische ziekenhuizen.

,,De werknemers zijn het zat'', verklaarde CFO-onderhandelaar W. Berg vanochtend. ,,Die 5 procent in het eerste jaar lijkt aardig, maar het bod van de werkgevers is lager dan het bod dat is gedaan bij gemeenten en in de welzijnssector. En de loonachterstand in de zorgsector is juist het grootst. Op basis van ledenraadplegingen kwamen wij tot onze eisen en daar hebben we hard aan vastgehouden.''

Volgens Berg heeft de NVZ zich als een ,,onbetrouwbare onderhandelingspartner'' gedragen. ,,Vrijdag kregen wij de toezegging dat de NVZ zou ingaan op het ultimatum dat wij die dag hadden gesteld, maar vervolgens kwamen zij met een lager loonbod.''

Dat het niet tot een akkoord over de loonsverhoging kwam, is volgens NVZ-onderhandelaar L. Jansen te wijten aan ,,het dictaat van de bonden''. ,,Wij hebben uitgelegd wat wij ons konden permitteren. Over de vorm en de periode van de loonsverhoging viel nog te praten, vonden wij, maar de grens van wat financieel verantwoordelijk is, hadden we bereikt.'' De NVZ is niet van plan meer geld te vragen bij minister Borst.

In het ultimatum eisten de bonden ook dat de werkweek niet collectief zou worden verlengd van 36 naar 38 uur, zoals de werkgevers hadden voorgesteld. De NVZ kwam hieraan dit weekeinde tegemoet. Op vrijwillige basis mag het personeel de werkweek verlengen tot maximaal 40 uur.

In de politie-CAO werd eerder een soortgelijke afspraak gemaakt. Ook over andere eisen van de bonden in de zorg, zoals extra geld voor compensatie bij ziekte en voor 55-plussers, is overeenstemming bereikt.

In de komende drie weken willen de bonden elke operatiekamer in Nederland een dag stilleggen. ,,Dat ik nu echt kwaad ben, maakt het een stuk makkelijker om actie te voeren'', verklaart Berg.