Shell dreigt Barrett mis te lopen

De Koninklijke/ Shell Groep is bij haar poging het Amerikaanse gasbedrijf Barrett over te nemen met een aanzienlijk hoger bod overtroefd door de Williams Company, de op een na grootste beheerder van pijplijnen in de VS.

Williams biedt volgens de Wall Street Journal en de New York Times van vandaag 70 dollar per aandeel Barrett, 10 dollar meer dan Shell. Het bod van Williams bedraagt ten minste 2,3 miljard dollar (5,6 miljard gulden) voor het gasbedrijf uit Denver, 300 miljoen dollar meer dan Shell biedt.

Barrett en Williams komen vandaag met een gezamenlijke verklaring, meldt de New York Times.

Shell Oil in Houston, de Amerikaanse dochter van de Koninklijk/Shell Groep, die onder leiding van directeur Walter van de Vijver Shells bod op Barrett heeft uitgebracht, zegt vandaag in een reactie tegen de New York Times teleurgesteld te zijn. Als Shell de strijd verliest, is het de tweede keer in korte tijd dat Shell in het stof bijt. Vorige maand verloor het Nederlands-Britse energieconcern de overnamestrijd rondom het Australische energiebedrijf Woodside.

Shell zou alsnog het bod van Williams kunnen overtroeven, maar beleggers achten de kans daarop niet groot, omdat Shell steeds heeft gezegd voor overnames niet te veel te willen bieden.

Shell deed afgelopen maart voor het eerst een bod op Barrett: 55 dollar per aandeel, terwijl de koers van Barrett op 45 dollar stond. Het energieconcern verhoogde eind vorig maand zijn bod van 55 dollar naar 60 dollar per aandeel Barrett, wat neerkomt op 2 miljard dollar. Zowel het bod van 55 dollar als dat van 60 dollar werd door Barrett als ontoereikend van de hand gewezen. Barrett bood intussen zichzelf te koop aan. Het zinspeelde op hogere biedingen en nodigde Shell uit aan de veiling mee te doen. Shell weigerde en volhardde in zijn eigen, verhoogde bod van 60 dollar. Afgelopen vrijdag sloot op Wall Street de koers van Barrett op 67,30 dollar.

Shells bod bestaat geheel uit contanten plus de overname van 400 miljoen dollar schuld. Williams' bod zou volgens de berichten voor de helft bestaan uit contanten en voor de andere helft uit aandelen, plus de overname van de schulden. Dat betekent dat de waarde van het bod van Williams fluctueert met de beurskoers van het bedrijf. Als beleggers de koers omlaag duwen omdat ze vinden dat Williams te veel wil betalen voor Barrett, daalt ook de waarde van het bod op Barrett.

Bij de vorige maand mislukte poging van Shell om het Australische Woodside over te nemen ging het om het omzetten van een minderheids- in een meerderheidsbelang van Shell in Woodside. Het bod werd om politieke redenen door de Australische regering geblokkeerd. De conservatieve regering gaf volgens waarnemers toe aan nationalistische sentimenten tegen overnames van Australische bedrijven door buitenlanders.