RBC degradeert, gelijkspel Sparta

RBC degradeert na één jaar in de eredivisie naar de eerste divisie. De ploeg uit Roosendaal verloor zaterdagavond met 4-1 van FC Twente. Door het gelijkspel dat concurrent Sparta gistermiddag tegen FC Groningen uit het vuur sleepte, kan RBC in de resterende drie wedstrijden niet meer van de laatste plaats komen.

Dertig meegereisde RBC-supporters waren in Enschede getuige van de 25ste competitienederlaag (een nationaal record) van de ploeg uit Roosendaal. Zestien nieuwelingen en een sportpsycholoog konden de Brabantse club dit seizoen niet in de eredivisie houden. De opgekrikte begroting (elf miljoen) van RBC wordt volgend seizoen bijna gehalveerd. Van de zestien nieuwelingen mag bijna iedereen weer vertrekken.

Coach Maaskant, vorig seizoen nog geprezen als kroonprins van het Nederlandse trainersgilde, reageerde ,,teleurgesteld, maar niet verrast'' op de degradatie. ,,We komen tekort voor dit niveau.''

Sparta kan zich net als in 1999 opmaken voor het spelen van de nacompetitie. De tweede voetbalclub uit Rotterdam (opgericht in 1888) is in het betaalde voetbal nog nooit gedegradeerd naar de eerste divisie. De ploeg van trainer Van Hanegem bezet de zeventiende plaats. Met nog drie duels te spelen heeft Sparta zes punten minder dan De Graafschap en vier punten minder dan Fortuna.

Sparta maakte gisteren in het Oosterpark aanspraak op de overwinning. Bij rust leidde de Rotterdamse ploeg door de 21ste competitietreffer van Elkhattabi. De Marokkaanse spits benutte een omstreden strafschop die hij zelf met een showduik had uitgelokt. Even later kreeg FC Groningen geen penalty toen de Braziliaan Hugo tegen de grond werd gewerkt. In de tweede helft zorgde Curovic voor de verdiende gelijkmaker.

De Graafschap won de Gelderse derby tegen NEC met 2-1. In Doetinchem was de thuisploeg ruim een uur de mindere van de middenmoter uit Nijmegen. Doelman Postma was de held van De Graafschap. Hij voorkwam vele treffers en was slechts kansloos bij een schot van de NEC'er Ax. In het laatste kwartier zorgden doelpunten van Bot en Promes voor de onverwachte ommekeer.

FC Utrecht kon geen vervolg geven aan de zegereeks van de afgelopen weken. In Breda speelde de ploeg van trainer Adelaar met 0-0 gelijk tegen middenmoter NAC, dat geen sportieve belangen had. FC Utrecht had geluk dat een ongelukkige kopbal van verdediger Zwaanswijk op de lat belandde. FC Utrecht maakt nog steeds een reële kans zich na tien jaar plaatsen voor het UEFA-Cuptoernooi.

AZ is onverwachts in degradatienood geraakt. De ploeg uit Alkmaar verloor zaterdagavond op eigen veld met 3-2 van middenmoter Willem II. AZ heeft nog weinig baat bij de trainerswissel Van der Lem-Van Stee. AZ bezet de veertiende plaats. De voorsprong op Fortuna, dat op de zestiende plaats staat, bedraagt nog slechts drie punten.