Publiek helpt Admirals aan tweede zege

Amsterdam Admirals heeft de tweede thuisoverwinning geboekt. Na de 14-10 zege op Scottish Claymores vorige week was de ploeg van coach Bart Andrus zaterdagavond in de Arena te sterk voor Frankfurt Galaxy: 28-14. De Admirals liggen daardoor goed op schema voor het bereiken van de World Bowl. De Arena is eind juni het toneel van deze finale tussen de twee beste teams van de NFL Euroleague, waaraan zes ploegen deelnemen.

Na de teleurstellende seizoensopening - een 24-20 nederlaag tegen titelverdediger Rhein Fire - kunnen de Admirals na twee zeges op rij de tegenvallende prestaties van de afgelopen twee seizoenen goedmaken. Amsterdam Admirals staat met nog zeven duels te gaan op een tweede plaats achter het ongeslagen Barcelona Dragons.

Vooraf was de wedstrijd in de Europese pendant van de National Football League betiteld als het duel tussen de sterkste verdediging van Europa (Admirals) en de sterkste aanval (Galaxy). Na een gelijke strijd in de eerste drie kwarten van de wedstrijd (7-7) dwong Admirals in het laatste kwart de winst af. Door twee touchdowns (Coleman en Sweeney) en twee benutte conversies (Diliberto) kwam de ploeg, met nog acht minuten zuivere speeltijd te gaan, van een gelijke stand (14-14) op een comfortabele voorsprong.

Mede door het goede spel van running back Clarence Williams, uitgeroepen tot Most valuable player of the match, won het team van Bart Andrus. ,,De spelers hebben een goede prestatie geleverd door Michael Bishop af te stoppen'', zei Andrus na afloop. De quarterback van Galaxy, beschouwd als de beste spelverdeler in de NFL Euroleague, werd vooraf gevreesd. Maar door het sterke verdedigen van Admirals kwam de speler van het Amerikaanse Patriots nauwelijks aan goede passes toe. Het publiek in de Arena hielp de thuisploeg een handje door een enorm kabaal te maken bij elk balbezit van Galaxy. Hierdoor waren Bishop's aanwijzingen onverstaanbaar voor zijn ploeggenoten. ,,Ik wil vooral de supporters van de Admirals feliciteren met deze overwinning'', sprak de verliezende coach Doug Graber na afloop van de wedstrijd cynisch.

Behalve van de typisch Amerikaanse sport waren de ruim 10.000 toeschouwers zaterdag getuige van een Amerikaanse show. Voor de wedstrijd zorgde het optreden van de Venga Boys al voor een feeststemming. De onvermoeibare cheerleaders vergrootten met hun dansen, salto's en spagaten het vermaak. Bovendien schalde tijdens de vele spelonderbrekingen harde muziek uit de stadionspeakers en maakte het vuurwerk na elke touchdown de show compleet. Tussen het entertainment en de uitleg van de wedstrijdcommentator door werd het publiek bestookt met reclameboodschappen.

Door alle afleiding verloor de argeloze toeschouwer af en toe het sportieve element uit het oog en waande zich bij een popconcert. De organisatie van de NFL Euroleague heeft het showelement tijdens de wedstrijden bewust geïntroduceerd om het Europese publiek warm te maken voor de in Amerika razend populaire sport. American football wordt in Europa nauwelijks beoefend. Vandaar dat de NFL voor dit seizoen 229 Amerikaanse spelers uit de NFL heeft toegewezen aan de zes Europese profploegen.

Zo spelen bij Admirals slechts vijf nationals, onder wie oud-profvoetballer Silvio Diliberto (de `kicker') en Marlon Etnel. De laatste staat symbool voor de American Dream: vorig jaar nog kaartjesverkoper en dit jaar debutant bij de Admirals. De rest van het team bestaat uit Amerikanen die in Europa ervaring opdoen voor het `echte werk' in de NFL. Ze verblijven tijdens het Europese seizoen (tien weken) in een hotel in Haarlem en keren daarna terug naar de Verenigde Staten.

Gezien het geringe aandeel van `eigen' spelers in de Europese ploegen is het de vraag of American football hier aan zal slaan. De Duitse teams Rhein Fire en Frankfurt Galaxy weten zo'n 30.000 toeschouwers te trekken, maar bij de Admirals blijft de teller steken op circa 12.000 bezoekers. Dat is minder dan bij een gemiddeld competitieduel van Ajax, de andere bespeler van de Arena.

Twijfelachtig is ook of het Europese publiek zit te wachten op sportduels die overschaduwd worden door show en spektakel. Want de spelonderbrekingen verhogen het kijkgenot niet.

    • Pieter de Vries