Onderzoek BVD naar bekladding

De Binnenlandse Veiligheidsdienst (BVD) is betrokken bij het onderzoek naar recente vernielingen van joodse begraafplaatsen. ,,Als dit soort vernielingen zijn gepleegd, dan zijn we er wel bij betrokken'', aldus woordvoerder V. van Steen.

In de nacht van zaterdag op zondag zijn op een joodse begraafplaats in Zaltbommel zeven graven beklad met hakenkruizen, SS-tekens en teksten als `Juden raus'. ,,Iedereen is hier geschokt'' zei burgemeester M. Peereboom van Zaltbommel vanmorgen. Even tevoren was men begonnen de graven schoon te maken. De politie heeft foto's van de graven gemaakt en onderzoekt de zaak.

Vorige week werden in het Noord-Brabantse Dorst zeventig graven met vergelijkbare teksten beklad. Premier Kok zei toen in een reactie de indruk te hebben dat sprake is van een ,,systematisch georganiseerde'' reeks vernielingen. Volgens Van Steen van de BVD is nog ,,moeilijk te zeggen'' of van die systematiek daadwerkelijk sprake is. ,,We zijn nog bezig.''

Bij het openbaar ministerie onderzoeken de betreffende arrondissementsparketten de vernielingen afzonderlijk.

Een woordvoerder van het college van procureurs-generaal zei vanmorgen dat er geen specifiek landelijk onderzoek naar een mogelijke organisatie achter de vernielingen gaande is. ,,Het landelijk expertisecentrum discriminatie houdt het overzicht.''