Olielek Shell zou zijn gedicht

De lekkage van de oliebron van Koninklijke/Shell Groep in Ogoniland (Zuidoost Nigeria) zou onder controle zijn, aldus het Britse persbureau Reuters. Maar Shell zelf kon het bericht vanochtend nog niet bevestigen.

Het team Amerikaanse experts van Boots&Coots International Well Control zou de lekkage hebben gestopt, nadat er een week lang olie lekte in het deltagebied.

,,Wij lezen de berichten, maar het is nog onmogelijk om te zeggen of de lekkage inderdaad is gestopt'', aldus een Shell-woordvoerder in Den Haag. Telefonisch contact met Nigeria was vanmorgen niet mogelijk.

De lekkage op het Yorla-olieveld lijkt het werk van saboteurs. Reuters meldt dat bouten zijn weggehaald van de afsluitklep, maar de lokale Ogoni-bevolking blijft volhouden dat de lekkage is veroorzaakt door nalatigheid.

Shell kan wel bevestigen dat het reparatieteam enige tijd gegijzeld is geweest door leden van de Ogoni-stam nadat het de spuitende put had gedicht. Het team zou inmiddels weer vrij zijn. Waarom het team werd gegijzeld is nog onduidelijk, maar de actie bewijst nog eens dat de relatie tussen de Ogoni en Shell nog steeds erg slecht is.

Shell verliet het olieveld in 1993 omdat het de veiligheid van de medewerkers niet langer kon garanderen en de Nigeriaanse overheid het leger wilde inzetten tegen de Ogoni. De Ogoni kwamen in opstand tegen de olie-exploitatie omdat deze het milieu in het gebied zou vervuilen.

Het conflict tussen Shell en de Ogoni kreeg internationale aandacht nadat schrijver Saro-Wiwa die voor de Ogoni opkwam, in 1995 door de toemalige militaire junta in Nigeria werd geëxecuteerd.