Macedonisch offensief geëscaleerd

Bij zware beschietingen op stellingen van Albanese rebellen door het Macedonische leger zijn volgens sommige bronnen gisteren doden gevallen onder burgers. De beschietingen zijn vandaag hervat.

EU-gezant Javier Solana kwam gisteren in Skopje aan om de regering ervan te weerhouden de staat van oorlog uit te roepen.

De Macedoniërs verhevigden gisteren hun al donderdag begonnen offensief tegen de rebellen van het Albanees Nationaal Bevrijdingsleger UÇK, dat zegt te vechten voor meer rechten voor de Albanese minderheid in het land. Doelwit van het offensief was een tweetal dorpen bij de grens met Kosovo. Ze riepen de zevenduizend Albanese bewoners van de dorpen, Slupcane en Vakšince, op te vertrekken – een ultimatum waaraan maar weinig dorpelingen gevolg gaven – en openden vervolgens het vuur met artillerie en gevechtshelikopters. Macedonische beweringen als zouden de UÇK-rebellen de burgers als `menselijk schild' gebruiken, werden telefonisch vanuit de dorpen tegengesproken. Volgens de Macedoniërs vormt de aanwezigheid van de burgers de belangrijkste handicap bij de bestrijding van de rebellen. ,,Zonder de burgers waren we de dorpen allang binnengetrokken'', aldus een woordvoerder.

Bij de beschietingen van gisteren zijn volgens een plaatselijke arts acht doden en zeker vijftig gewonden gevallen, onder wie een kind van negen. De Macedoniërs zeggen in een vuurgevecht twintig rebellen te hebben gedood. Het offensief van de Macedoniërs is een reactie op twee recente hinderlagen van het UÇK, waarbij zes Macedonische soldaten en vier politiemannen werden gedood.

De Macedonische regering besprak gisteren het plan, de staat van oorlog uit te roepen, maar kwam niet tot een beslissing. Voor het plan is de toestemming van een tweederde meerderheid van het parlement nodig, en die ontbreekt.

De internationale gemeenschap stuurde gisteren Javier Solana - bij de EU verantwoordelijk voor het buitenlands en veiligheidsbeleid - naar Macedonië., waar vandaag ook NAVO-chef George Robertson aankwam. Ze proberen Skopje ervan te weerhouden de staat van oorlog uit te roepen. Men vreest dat de uitroeping van de staat van oorlog de Democratische Partij van Albanezen (een van de partijen van de minderheid) ertoe zal brengen uit de regerende coalitie te stappen. Dat zou betekenen dat een toch al moeizame dialoog over de positie van de Albanese minderheid voor lange tijd wordt afgebroken.