Lijdensweg Feyenoord blijft onbestraft

Als een spookrijder negeert Feyenoord de juiste weg naar een plaats in de Champions League, maar nog altijd heeft het mentaal ontspoorde elftal geen onherstelbare schade aangericht. Uitgerekend tegen zijn oude club Fortuna Sittard incasseerde Feyenoord-coach Bert van Marwijk gisteravond een schokkende 3-2 nederlaag, die bij het trouwe legioen in De Kuip tot woedende reacties leidde. Toch zal het achtste verlies voor Feyenoord sinds de winterstop mogelijk pas fatale gevolgen krijgen als Ajax zondag in de klassieker tegen zijn eeuwige rivaal weet te profiteren van de malaise in Rotterdam.

Zichtbaar aangeslagen prevelde Van Marwijk dat hij nauwelijks kan bevatten hoe zijn ploeg ondanks een bizarre reeks nederlagen de tweede plaats achter PSV blijft vasthouden. Het lage niveau van de competitie in de eredivisie kan inderdaad niet beter worden geïllustreerd dan met de vooralsnog onbestrafte lijdensweg van Feyenoord. Na de vijfde nederlaag in de laatste zes duels behouden de Rotterdammers met nog drie wedstrijden te spelen drie punten voorsprong op nummer drie Roda JC. Feyenoord heeft nog slechts één verliespunt minder dan het als vierde gerangschikte Ajax.

Maar de zelfdestructie van Feyenoord begint wel desastreuze vormen aan te nemen. Met zes aanvallers in het veld leek de ploeg zijn inhaalrace in de tweede helft tegen Fortuna Sittard zelfs met winst te bekronen, toen invaller Kornejev met twee goals binnen vier minuten een 2-0 achterstand repareerde. In de 84ste minuut profiteerde Fortuna-voorstopper Volmer na een hoekschop van invaller Kool echter van gestuntel in de achterhoede bij Feyenoord, waar drie verdedigers over de bal heen maaiden. Na het wippertje van Volmer over doelman Dudek blijft Fortuna in de pas bij De Graafschap en kan de ploeg nog steeds ontsnappen aan de nacompetitie.

Na de zoveelste afgang reageerde de harde kern van de Feyenoord-aanhang zich eerst verbaal af op voorzitter Van den Herik, waarna de bereden politie voor het stadion charges moest uitvoeren om de meute in bedwang te houden.

Feyenoord-coach Van Marwijk toonde begrip voor de frustraties bij de supporters. Maar beterschap kon hij onder de huidige omstandigheden onmogelijk beloven. Van Marwijk kan beter de hulp inroepen van enkele sportpsychologen dan te blijven vertrouwen op de valse beelden tijdens de oefensessies bij Feyenoord.

Op het trainingsveld schijnt niemand een hoekschop beter te trappen dan de Australische international Emerton. Gisteravond hadden de corners van de middenvelder van Feyenoord nauwelijks dreiging, klaagde Van Marwijk. En zo had hij wel meer voorbeelden van geslaagde acties op trainingen, die niet zichtbaar werden in de wedstrijd. Wie weet nu meer van het spel van Fortuna Sittard dan de man die zich in Limburg als toptrainer manifesteerde? Uitvoerig had Van Marwijk zijn spelers uitgelegd hoe de lepe Fortuna-spits Hamming de ruimte achter de verdediging weet te benutten. En toch schutterde de defensie van Feyenoord opzichtig bij de eerste kans voor het team van coach Thijssen.

Hoewel Hamming in de 17de minuut zelfs struikelde voor Feyenoord-keeper Dudek na een pass van Haeldermans greep voorstopper De Haan niet in, toen de topschutter opkrabbelde en de bal alsnog in het doel schoof: 0-1. Met pap in de benen strompelden de Feyenoorders vervolgens door De Kuip, want wedstrijden onder hoogspanning en niet de trainingen vormen momenteel het ware spiegelbeeld van hun ziel. En Van Marwijk lijkt de remedie voor het geringe zelfvertrouwen bij zijn selectie niet voorhanden te hebben. Toen Van der Hoeven vier minuten voor rust keeper Dudek opnieuw passeerde (0-2), tekende zich een debacle af.

In tactisch opzicht leek Van Marwijk de juiste zetten te hebben door na rust met Kornejev en Connolly twee extra spitsen naar het front te sturen. Daar mocht de aanvankelijk gepasseerde Leonardo zich pas na een uur melden als vervanger voor Kalou, wiens acties stierven in schoonheid. Bij een 2-2 stand leek het angstig in de loopgraven gekropen Fortuna rijp voor de genadeslag, maar juist toen bleek de geringe mentale weerbaarheid bij de Feyenoorders. Als coach lijkt Van Marwijk geen greep te hebben op zijn selectie.

Nu vooral zijn psychologische kwaliteiten worden getoetst, kan Van Marwijk zich niet verschuilen achter zijn rol van docent tijdens de trainingen. ,,Het is een sluipend proces geweest'', zei hij over de crisis bij Feyenoord. ,,Maar het is ongelooflijk dat we door thuisnederlagen tegen De Graafschap en Fortuna de tweede plaats dreigen te verspelen. Het wordt nu tegen Ajax alles of niets.'' Voorzitter Van den Herik heeft er weinig vertrouwen in. ,,We kunnen beter de A-junioren sturen'', sprak hij cynisch. Een week lijkt voor de profs van Feyenoord namelijk te kort dag om de kunst van het overleven te leren.

    • Robèrt Misset