Israël voert strijd tegen intifadah op

Israël heeft de strijd tegen de Palestijnse opstand opgevoerd. Daarbij zijn sinds zaterdag op de Westelijke Jordaanoever vier Palestijnen gedood, onder wie een vier maanden oude baby, en ongeveer 40 gewond.

Gesteund door tanks viel Israëlische infanterie gisteren Palestijnse posities aan in Palestijns gebied in en bij Beit Jalla nabij Bethlehem. Vanmorgen vroeg werd een dergelijke actie, eveneens ondersteund door tanks, uitgevoerd op Palestijns gebied bij de stad Tulkarem, tegenover de Israëlische badplaats Netanya. Zaterdag namen Israëlische tanks kazernes van de Palestijnse politie in Jericho onder vuur.

Gisterochtend werden vijf Israeliërs licht gewond bij de ontploffing van een explosieve lading in Petah-Tikwa bij Tel Aviv. Deze aanslag wordt door Israël aan de Palestijnen toegeschreven. Israëlische nederzettingen in de Gazastrook kwamen de afgelopen dagen weer onder Palestijns mortiervuur te liggen.

De Israëlische minister van Defensie, Benjamin Ben Eliezer, zei gisteren dat plaatselijke Israëlische militaire commandanten de vrije hand hebben om militaire operaties tegen de Palestijnen te lanceren in Palestijns gebied. Blijvende herovering van Palestijns gebied sloot hij uit.

Premier Sharon wordt naar opvoering van het geweld tegen de Palestijnse opstand gedreven door scherpe kritiek op zijn beleid vanuit de rechtervleugel in zijn regering van nationale eenheid die op zijn beurt wordt opgejaagd door ex-premier Benjamin Netanyahu. Zijn critici eisen veel harder optreden tegen de Palestijnen, tot ,,verandering van de geografie en demografie (transfer)'', zoals minister Ze'evi vorige week voorstelde. Minister Lieberman opperde het idee om de Palestijnse gebieden te heroveren, de militaire infrastructuur van de Palestijnen te vernietigen en de Palestijnse gebieden in vier delen op te splitsen.

De kolonisten in bezet gebied, die zelf ook Sharons optreden veel te zwak vinden, worden door de kritiek op de premier aangemoedigd zelf het heft in handen te nemen. Het afgelopen weekeinde richtten kolonisten flinke verwoestingen aan in een Palestijns dorp bij de nederzetting Patuah.

De Palestijnen hebben in eerste instantie voorzichtig positief gereageerd op het rapport van de comissie van de Amerikaanse ex-senator Mitchell, die onderzoek heeft gedaan naar de oorsprong van de intifadah en aanbevelingen doet om het geweld te beëindigen. Het rapport is in Jeruzalem met gemengde gevoelens ontvangen. Premier Sharon is opgelucht dat de commissie hem niet direct verantwoordelijk heeft gesteld voor het uitbreken van de intifadah na zijn bezoek aan de Tempelberg / Haram al-Sharif op 28 september vorig jaar. De commissie concludeerde wel dat dit bezoek op een ongelukkig tijdstip plaats vond en de Palestijnen provoceerde.

Maar voor Sharon is het advies van de internationale commissie om alle vormen van bouw in nederzettingen in bezet gebied te bevriezen onaanvaardbaar. De krant Ha'aretz meldde gisteren juist dat Sharon volgende week zal voorstellen ruim 800 miljoen gulden voor de nederzettingen uit te trekken. Minister van Buitenlandse Zaken Shimon Peres op zijn beurt is van oordeel dat het rapport een ,,waardevol document'' is.

    • Salomon Bouman