Internationaal

LONDEN

In Londen begon de week goed voor financials Halifax Group en Bank of Scotland. Beide partijen fuseren en vormen daarmee in grootte de vierde bank van de Verenigd Koninkrijk.

Telecomgigant Vodafone steeg nadat zakenbank Goldman Sachs beleggers aanraadde meer aandelen van het concern te kopen. ,,De telecomfondsen zijn nu zo aantrekkelijk omdat hun groeicijfers die van andere industrieën overstijgen'', zegt een analist.

De FTSE-index steeg vanochtend met 1,7 procent naar 5.870 punten.

FRANKFURT

In Duitsland begon de week tegenstrijdig, waardoor de DAX-index maar weinig van zijn plaats kwam. De koers van Lufthansa, Duitslands grootse vliegtuigmaatschappij, stond licht onder druk wegens de pilotenstaking van het transportconcern. ,,Onder beleggers bestaat de vrees dat de schade die de staking aan de resultaten van Lufthansa toebrengt, aanzienlijk is'', zegt een handelaar.

Tegelijkertijd stonden beleggers positief ten opzichte van technologie- en telecomfondsen nadat Wall Street vrijdag met een stevige plus was gesloten. Technologiebeurs Nasdaq boekte ruim 2 procent winst, de Dow Jones sloot 1,4 procent hoger. De Duitse chipmaker Infineon steeg vanochtend 3,78 procent naar 47,50 euro. De DAX-index won 0,8 procent en stond tegen het middaguur op 6.140 punten.

PARIJS

De Franse aandelenhandel had vanochtend een positief karakter, met Alcatel en Valtech als uitschieters. De technologie- en telecomfondsen reageerden hiermee op de voor het weekeinde behaalde resulaten aan de beurzen in New York. ,,De meeste aandelen zijn op het moment goedkoop en met meer renteverlagingen in de Verenigde Staten in het vooruitzicht verwachten we een economische opleving in de tweede helft van dit jaar'', zegt een handelaar in Parijs. De CAC sloot vanochtend met een winst van 0,6 procent op 5.489 punten.

TOKIO

De effectenbeurs in Tokio wist zich vandaag te herstellen van verliezen eerder op de dag. De handelsweek begon in de min voor de Nikkei-index, maar aan het einde van de handel stond de beursgraadmeter in Tokio met een winst van 0,75 procent op 14.529 punten.

Het verlies van de Nikkei-index in de vroege ochtend werd grotendeels veroorzaakt door dalende technologiefondsen. Nadat Japans nieuwe premier Koizumi zijn eerste officiële toespraak gehouden had, stegen de koersen weer. Beleggers reageerden enthousiast op Koizumi's hervormingsplannen. De premier wil onder meer de kredietverlening beperken en een maximum stellen aan staatsleningen.