Ilascu vrij na jaren in dodencel

In Transnistrië, het pseudo-republiekje dat zich in 1992 van Moldavië afscheidde, is zaterdag de belangrijkste politieke gevangene vrijgelaten, de in 1992 ter dood veroordeelde nationalist Ilie Ilascu.

De autoriteiten van Transnistrië reageerden met de vrijlating op een oproep van de nieuwe Moldavische president, Vladimir Voronin. Ze willen wel een tegenprestatie te verwachten in de vorm van een openlijk excuus voor ,,het leed dat in 1992 de bevolking van Transnistrië is aangedaan''.

Ilascu werd in 1992 tijdens de korte, maar hevige oorlog tussen Moldavië en het door communistische Russen en Oekraïeners gedomineerde Transnistrië opgepakt en wegens terrorisme ter dood veroordeeld. Tijdens zijn verblijf in de dodencel van Tiraspol werd hij twee keer tot lid van het Moldavische parlement gekozen. Vorig jaar nam hij de Roemeense nationaliteit aan en werd hij op de lijst van de extreem-rechtse Groot-Roemenië Partij PRM tot lid van de Roemeense Senaat gekozen. Ilascu vocht indertijd voor de aansluiting van Moldavië bij Roemenië, een doel dat de PRM nog steeds nastreeft.

In Moldavië en Roemenië is gezegd dat nu ook Ilascu's drie in de gevangenis van Tiraspol verblijvende lotgenoten moeten worden vrijgelaten. De Roemeense president Ion Iliescu sprak van ,,een politiek belangrijk moment'' voor de Roemenen èn de Moldaviërs.

Na zijn vrijlating zei Ilascu in de gevangenis slecht te zijn behandeld. Hij werd onderworpen aan diverse schijnexecuties.