Herbouw moskee Bosnië verhinderd door fanatici

In Trebinje, in het zuiden van Bosnië, hebben fanatieke Bosnische Serviërs zaterdag een begin van de herbouw van een in de Bosnische oorlog verwoeste moskee verhinderd. Honderden Servische extremisten droegen Servische vlaggen, riepen leuzen als ,,Doodt de Turk'' en ,,Laten we Alija slachten'' (een verwijzing naar de vroegere Bosnische president Alija Izetbegovic) en richtten spreekkoren aan met lof voor hun held Radovan Karadzic. Diverse personen, onder wie een Bosnische journalist en de vertegenwoordiger van Bosnië-gezant Wolfgang Petritsch in de stad Mostar, werden aangevallen en in elkaar geslagen. Honderden speciale genodigden – Bosniërs en buitenlanders – moesten hun toevlucht nemen tot een nabijgelegen islamitisch centrum om erger te voorkomen en de eerste steen werd niet gelegd. Bosnië-gezant Petritsch zei later ,,verbijsterd'' te zijn over het feit dat meer dan vijf jaar na het eind van de oorlog tolerantie en respect voor het geloof van anderen nog altijd geen gemeengoed zijn geworden. De regering van de Servische Republiek in Bosnië zegt de aanstichters van het geweld te hebben geïdentificeerd.

In Banja Luka, in het noorden van de Servische Republiek in Bosnië, kwam het vanochtend bij een soortgelijke plechtigheid tot gewelddadig verzet van Bosnische Serviërs. Toen moslims probeerden de eerste steen te leggen voor de herbouw van een moskee, werden ze met traangas, stenen en flessen bestookt door Serviërs. Er viel zeker één gewonde.