Grote fraudezaak Belg De Clerck

De Brusselse onderzoeksrechter heeft de Vlaamse textielmagnaat en stichter van de Beaulieu-tapijtgroep Roger de Clerck, zijn kinderen en nog enkele personen in verdenking gesteld wegens grootschalige belasting- en subsidiefraude. Het gaat om bedragen die in de honderden miljoenen guldens kunnen lopen. Dit heeft een woordvoerder van het parket bevestigd. Onder de verdachten zijn enkele ex-bankiers van de toenmalige Generale Bank (nu Fortis).

Roger de Clerck hoort tot de meest vooraanstaande Vlaamse ondernemers. Hij vierde in 1999 zijn 75ste verjaardag met onder andere de Amerikaanse ex-president George Bush en de Britse ex-premier Margareth Thatcher. Volgens de woordvoerder van het parket zal nog voor het eind van het jaar worden besloten over een strafzaak.

Textielmagnaat De Clerck zou zich onder meer hebben schuldig gemaakt aan het ontduiken van vennootschapsbelasting door grondstoffen via dochterondernemingen goedkoop te verkopen aan een Zwiterse firma, die ze duur terugverkocht aan de Beaulieugroep. Ook zouden hoge commissielonen zijn betaald, die werden teruggestort op rekeningen in Panama en Curaçao. De Clerck en medeplichtigen zouden voorts hoge subsidiebedragen van de Belgische overheid hebben geïncasseerd, die verdwenen naar Luxemburg en Chili.

Het onderzoek naar de textielgroep van Roger de Clerck liep al sinds het begin van de jaren negentig. Volgens de parket-woordvoerder heeft deze lange duur vooral te maken met de omvang van het dossier. Zo werden 40 containers documenten in beslag genomen. Een van de zonen van Roger de Clerck – Jan de Clerck van de Domo-groep, die onderdeel is van Beaulieu kwam eerder met de fiscus tot een schikking van meer dan 100 miljoen gulden, wat leidde tot een breuk met zijn vader die elke schuld ontkent. Domo was vorig jaar potentiële overnemer van het Nederlandse tapijtfabriek Desseaux, maar het kwam niet tot een deal.