Gore Vidal bij executie

De Amerikaanse schrijver Gore Vidal (75) zal op 16 mei de terechtstelling van de `Oklahama-bomber' Timothy McVeigh bijwonen, zo meldde The Washington Post gisteren.

McVeigh is ter dood veroordeeld wegens een bomaanslag op een overheidsgebouw in Oklahoma City in 1995, waarbij 168 mensen om het leven kwamen. McVeigh zal in federale gevangenis van Terre Haute, Indiana ter dood worden gebracht door een dodelijke injectie. Volgens het protocol voor terechtstellingen heeft McVeigh het recht om zes `vrienden en familieleden' uit te nodigen om zijn executie bij te wonen. McVeigh heeft er slechts vijf uitgenodigd, onder wie Vidal en twee advocaten.

Gore Vidal, een bekende tegenstander van de doodstraf, voert sinds 1998 een correspondentie met McVeigh. Vidal veroordeelt de bomaanslag, maar staat sympathiek tegenover McVeighs motief: de afwijzing van de federale overheid.

McVeigh zocht contact met Vidal, nadat hij een artikel in het tijdschrift Vanity Fair had gelezen, waarin Vidal beweerde dat de Amerikaanse federale overheid een inbreuk op de Bill of Rights betekende. Vidal is nu van plan om voor Vanity Fair een artikel over de terechtstelling te schrijven.

Familieleden van de slachtoffers toonden zich ontzet over de aanwezigheid van Vidal bij de executie. ,,Als McVeigh geen vrienden heeft en niet wil dat zijn familie er bij is, dan moeten de zes stoelen leeg blijven'', zei Kathleen Treanor die een vierjarig dochtertje verloor bij de aanslag.