Euforisch PSV bezint zich al op de toekomst

Met een grote sigaar in de ene hand en een fles champagne in de andere filosofeerde Erik Gerets gistermiddag al weer over het PSV van volgend seizoen. De succesvolle Belgische trainer, die zojuist na de overwinning op Heerenveen (3-0) voor de vierde keer in zijn nog maar vijfjarige trainersloopbaan landskampioen was geworden (Lierse SK, Club Brugge en tweemaal PSV), keek vooruit naar zijn derde seizoen als de verantwoordelijke technische man bij de Eindhovense club. Dat moet internationaal het oogstjaar worden. Maar over de te volgen route om dit doel te bereiken, bestaat binnen PSV kennelijk een verschil van mening.

Gerets wil binnenkort een discussie aangaan met voorzitter Harry van Raaij over het aankoopbeleid. De afgelopen jaren investeerde PSV vooral – met succes – in jonge talenten. Gerets vindt dat er ook financiële ruimte moet zijn om een topspeler aan te trekken. Al zal deze aankoop dan een hoge afschrijving hebben omdat hij aan het einde van zijn contractperiode wellicht niets meer oplevert.

,,Ik heb hierover binnen de club al een discussie gehad met mensen die mij dierbaar zijn'', verklaarde Gerets. ,,We zitten niet helemaal op dezelfde golflengte. In het huidige elftal bevinden zich ongeveer negen spelers in de categorie tussen de 18 en 21 jaar. Niet alleen jonge voetballers kunnen een meerwaarde hebben voor de club. Kijk naar de verdediging van Valencia. Die bestaat bijna voornamelijk uit dertigers. Spelers die nooit in paniek raken en weinig fouten maken. Je moet ook in oudere spelers durven investeren.''

Gerets onthulde dat PSV onlangs een kans heeft laten liggen zich te versterken met een ervaren speler. Hij wilde geen naam noemen. Mogelijk gaat het om Pierre van Hooijdonk van Benfica, die de vacature van Van Nistelrooij had kunnen opvullen. Het alternatief kan Jan Vennegoor of Hesselink van FC Twente zijn. Maar de top van PSV twijfelt of de kwaliteiten van de Twente-spits de vraagprijs voor de afkoopsom (dertig miljoen gulden) rechtvaardigt. Bovendien bevindt Arnold Bruggink zich nog in de gelederen en is Van Raaij erg gecharmeerd van John de Jong. Dat zijn echter schaduwspitsen. Gerets zal een pinchhitter achter de hand willen hebben die met name in internationale wedstrijden van nut kan zijn als breekijzer.

Van Raaij heeft het voornemen na de competitie tijdens een tournee in Mexico met Gerets om de tafel te gaan zitten om de toekomst te bespreken. Het contract van Gerets met PSV loopt aan het einde van het volgende seizoen af. Van Raaij zal aan de trainer vragen of hij bij PSV wil blijven. Gerets laat dat besluit afhangen van de koers die de landskampioen gaat varen met het oog op Europees voetbal. ,,Ik sta open voor een belangrijk gesprek over de toekomst van PSV'', aldus de trainer. ,,Waar gaan we straks voor? In topwedstrijden moet je over spelers kunnen beschikken die aan een minieme kans genoeg hebben om een doelpunt te maken. Als ik bijteken zal ik een scenario aangeven waarmee we Europees voor de dag kunnen komen.''

Behalve Van Nistelrooij, die naar Manchester United gaat, hoopt PSV alle belangrijke spelers van de huidige selectie te kunnen behouden. Met aanvoerder Mark van Bommel lopen nog gesprekken over een tussentijdse verlenging van zijn contract. De middenvelder wil een clausule in zijn verbintenis dat hij voor een laag bedrag weg mag als een Europese topclub zich voor hem meldt. PSV weigert daaraan mee te werken, maar is bereid zijn salaris aanzienlijk te verbeteren en de verbintenis met een jaar (tot 2005) te verlengen. Binnen twee weken moet Van Bommel aan Van Raaij uitsluitsel geven. Gerets: ,,Mark dient een keuze te maken. Voor wat, hoort wat.''

Toen Gerets werd gevraagd welke linie zijn elftal heeft gedragen in de strijd om de landstitel, zwaaide hij zijn centrale verdedigingsduo Hofland-Nikiforov de meeste lof toe. Vorig seizoen was het vooral het spitsentandem Nilis-Van Nistelrooij en het middenveld dat in de optiek van Gerets uitblonk. Het geeft wel aan dat de peperdure aankoop Kezman, die weliswaar met 23 treffers achter zijn naam de topscorerslijst aanvoert, nog geen stempel heeft kunnen drukken op het elftal. De energieke Joegoslaaf miste veel kansen.

De leiding van PSV moet de kampioenswedstrijd tegen Heerenveen met de nodige spanning tegemoet hebben gezien. Voor de ceremoniële huldiging in het stadion werden kosten noch moeite gespaard. Gerard Bouwer, voorzitter betaald voetbal, landde op het veld per helikopter om de kampioensschaal uit te reiken. Een nederlaag had veel roet in het eten gegooid.

Gerets deelde in de Eindhovense euforie, die op het plein voor het stadhuis werd voortgezet, maar zijn seizoen zal pas echt geslaagd zijn als PSV ook nog de nationale beker wint. ,,Dat is me als trainer nog niet gelukt. In 1998 werd ik met Brugge Belgisch kampioen, maar in de bekerfinale leden we een onluisterende nederlaag tegen Genk. Dat mag nu niet gebeuren.''

    • Erik Oudshoorn