Esthetisch vervormd

Wie erover is begonnen, is niet meer te achterhalen. Maar een paar weken geleden begonnen bepaalde mensen zich zorgen te maken over de plooien in het staal van het nieuwe stadskantoor van Alkmaar. Vooral nadat vier weken geleden in Hoorn een toneeltoren was ingestort wegens constructiefouten en het gebruik van een te zwakke staalsoort, stelden Alkmaarders zich de vraag of wellicht ook het bouwwerk van architect Abe Bonnema in de kaasstad bezig was in elkaar te zakken.

Geen sprake van, meldt bouwer HBG in een brief aan de gemeente. Die had vragen gesteld over de kleine bobbels op de buitenkant van het gebouw, dat aan de rand van het centrum als een brug over het Noordhollands Kanaal heen is gebouwd en op smalle pijlers in het water rust. Er is weliswaar sprake van vervormingen, geeft HBG toe, maar die komen zowel in zwaarbelaste als in lichtbelaste staven voor en hebben dus niets te maken met het krachtenspel in de staalconstructie. De knikken zijn ontstaan tijdens het buigprocédé in de werkplaats van de leverancier. ,,Dergelijke tijdens het buigen ontstane vervormingen zijn voornamelijk esthetisch van aard en dienen dan ook als zodanig beschouwd te worden.''

Intussen nam ook de bezorgdheid toe onder ambtenaren die sinds half januari werken in het gebouw dat toch al omstreden is, omdat het door velen als te groots en meeslepend voor Alkmaar wordt versleten. De bezorgdheid werd er niet minder op toen een oud-medewerker van Hoogovens tien dagen geleden in de Alkmaarsche Courant anoniem had laten weten dat wat hem betreft het gebouw beter ontruimd kon worden. Wethouder Wim van der Ham stuurde zijn ambtenaren een e-mail met het geruststellende standpunt van de bouwer, waarin hij een extra onderzoek van TNO aankondigde. Op de uitslag van dat onderzoek, vermoedelijk over twee weken, is nu het wachten.

De medewerkers van de afdeling publiekszaken, zwevend boven het water en boven een drukke autoweg, hebben inmiddels rampvisioenen. Mevrouw M. Krijnen van de informatiebalie: ,,Ik heb al bedacht dat als de boel instort, ik met mijn tas in een stalen kast ga zitten. Zo heb ik de meeste kans om te overleven.'' De situatie doet haar denken aan de oorlogsjaren in Bussum, toen haar moeder haar naar de kelder meenam als er vliegtuigen naderden.

Voetgangers en fietsers voelen zich ook slecht op hun gemak onder het gebouw. ,,Voordat ik hier onderdoor rijd, kijk ik altijd even of de plooien niet groter zijn geworden'', zegt een fietser.

Wethouder Van der Ham is nog steeds blij met het gebouw dat ruim 40 miljoen heeft gekost, maar dat Alkmaar (95.000 inwoners) ook op de architectonische kaart heeft gezet. Al was het maar wegens het opzienbarende `tapis roulant' dat bezoekers door een glazen tunnel naar het hoger gelegen stadskantoor tilt.

Van der Ham: ,,Er is ons verzekerd dat er niets mis is met de constructie. Maar er zijn nu eenmaal emoties. Door een tweede onderzoek van een onafhankelijk instituut te vragen, willen we die emoties neutraliseren.''

    • Arjen Schreuder