En zij leefden nog lang en gelukkig gescheiden

Er zijn bloemen en getuigen, er is een ritueel met ringen en een altaar. Er worden eden gezworen en tranen geplengd. Uiteindelijk resultaat: het paar is gelukkig gescheiden. ,,We wilden onze relatie op een positieve manier beëindigen'', verklaart mevrouw Kay, schrijver en fotograaf, vanochtend in de Wall Street Journal de keus van haar en haar echtgenoot, meneer Scott, om hun echtscheiding met een formele ceremonie kracht bij te zetten.

Bezorgd over het beschadigende effect van een scheiding op de kinderen en over de verbittering die ex-echtparen kan achtervolgen, komen steeds meer paren in de Verenigde Staten ertoe elkaar eer te bewijzen en respect te zweren – zelfs nadat het huwelijk voorbij is. Hoewel deze echtscheidingsplechtigheden nog steeds zeldzaam zijn, gebeuren zij niet langer alleen in New Age-kringen maar ook onder de leden van meer reguliere kerkgemeenschappen.

Gezinsconsulenten noemen de plechtigheid simpel ,,de nieuwste poging om een cultuur van echtscheidingen het hoofd te bieden''. Hoewel de ernstigste piek voorbij lijkt, loopt in de VS nog altijd 40 procent van de huwelijken op de klippen.

Hoewel de ceremonie helend kan zijn, kan een ritueel voor een van de ex-partners soms al te pittig zijn: zoals toen mevrouw Winther-Rasmussen een foto van haar ex verbrandde en haar huwelijks-halsketting begroef. Haar ex-man, Greg Guma, heeft begrip voor zijn ex-vrouw maar noemt het ,,wel een beetje eigenaardig'' als er een afbeelding van jezelf wordt verbrand.