BASTIAN

Met Bastian heeft Nederland een muzikant die kan wedijveren met hippe Franse neo-discogroepen als Air en Daft Punk. Sterker nog, dankzij een verfrissend gebrek aan meligheid en camp overtreft Bastians debuut-cd Ready de Franse neo-disco.

Vooruitlopend op zijn debuut-cd kwam Bastian met de hitsingle You've Got My Love, die vergezeld ging van de nu al legendarische `borstenclip'. De tien andere nummers op Ready zijn daarmee verwant en evenzeer schatplichtig aan de funk en disco rond 1980. Ready roept vooral herinneringen op aan de vroege Prince, die op zijn eerste platen helemaal in de ban van de synthesizer was. De gelijkenis betreft overigens alleen de muzikale begeleiding, want anders dan Prince uit de late jaren '70, zingt Bastian niet met een opgewonden falset, maar met een lome, ontspannen stem.

Net als de vroege Prince-nummers is bijna elk nummer opgebouwd rondom een sterke melodie, die moeilijk uit het geheugen is weg te krijgen. Voor Bastian zijn de melodieën vaak het uitgangspunt voor breed uitgesponnen synthesizersoli, die wonderlijk genoeg zelden vervelen. Alleen de laatste drie nummers (Into The Motion, Uptight Boogie en het instrumentale Game Over) doen niet denken aan de vroege Prince, maar aan een Prince op klompen. Ze missen een sterke melodie en gaan gebukt onder hetzelfde langdurige gedreutel dat veel Franse neo-disco zo onverdraaglijk maakt.

Bastian: Ready (Therapy Records)

    • Bernard Hulsman