Barometer Cisco zal klimaat bepalen

Beleggers in technologie kijken uit naar de cijfers van Cisco Systems. Recente koerswinsten leidden tot optimisme.

Morgen maakt het Amerikaanse Cisco Systems de cijfers over het eerste kwartaal bekend. In de aanloop naar de bekendmaking steeg de koers van het aandeel afgelopen vrijdag op technologiebeurs Nasdaq al met 5,25 procent. Die koers is het afgelopen jaar fors gedaald. Om beleggers mild te stemmen verlaagde topman John Chambers zijn salaris voor 2001 onlangs nog tot 1 dollar, tegen 157 miljoen dollar vorig jaar.

Cisco levert netwerkrouters, de bewegwijzering van het internet. Als Cisco morgen positieve resultaten over het eerste kwartaal laat zien, zullen de koersen van andere technologie-fondsen zeer waarschijnlijk ook in waarde toenemen. De gedachte is dat als er meer vraag ontstaat naar de `hardware' van het internet, de verkoopcijfers van computerfabrikanten en de chipindustrie de opgaande lijn vanzelf zullen volgen. In februari liet het bedrijf zelf nog weten ,,moeilijke kwartalen'' tegemoet te gaan.

Een economische indicator van iets andere aard wordt mogelijk donderdag door de Europese Centrale Bank bekendgemaakt. Dan vindt in Frankfurt opnieuw een monetaire vergadering plaats. Al wekenlang vragen de financiële markten om een renteverlaging maar de ECB gedroeg zich, in tegenstelling tot zijn Amerikaanse tegenhanger, tot nu toe onvermurwbaar. De rente, die nu 4,75 procent bedraagt, werd niet verlaagd, hoewel inmiddels ook het Internationaal Monetair Fonds bij monde van topman Horst Köhler een renteverlaging op zijn plaats vindt.

Verder komt een aantal spelers uit de banksector deze week met eerstekwartaalcijfers. Als eerste zal morgen ABN Amro de cijfers bekendmaken. Woensdag presenteert de Duitse Commerzbank de cijfers over het eerste kwartaal. Donderdag volgt de Franse bank BNP Paribas en vrijdag sluit de Duitse Dresdner Bank, onlangs gefuseerd met verkeraar Allianz, opening van zaken.