Warren Buffett aan de Maas

Martijn van der Vorm kan gewoon over straat en trekt niet, zoals zijn Amerikaanse evenknie en superbelegger Warren Buffett, 12.000 financiële gelovigen naar zijn aandeelhoudersvergadering. Rotterdam Hilton zou het niet aankunnen.

Maar investeringsmaatschappij (1,7 miljard euro) HAL Holding, waar Van der Vorm enig bestuurder en met zijn familie grootaandeelhouder is, maakte vorig jaar wel een rendement van meer dan 32 procent op zijn aandelenportefeuille.

Niet slecht in een jaar dat telecom- en internetaandelen bij het oud vuil werden gezet en de graadmeter van de mondiale beurzen, in euro's gemeten, zeven procent verloor. Robeco en anderen boekten vergelijkbare verliezen.

In 1999, een aandelentopjaar, draaide HAL met 33 procent op zijn aandelenportefeuille minder dan de concurrenten. Een van van de topbeleggers vertrok overigens vorig jaar om de privé-miljarden van John de Mol te gaan beheren

HAL Holding is oud geld en oude economie. Dat krijg je met wortels in de Rotterdamse haven. Net als Buffetts beleggingsfonds Berkshire Hathaway zoekt HAL uit de gratie geraakte bedrijven, waarvan andere beleggers de waarde nog niet zien. Al heeft HAL zich, in tegenstelling tot Buffett, vorig jaar ook ingekocht in wat internetbedrijven.

HAL heeft wat vastgoed en grote belangen in scheepvaartbedrijven, drukkerijen, optiekketens (Pearl), Het Financieele Dagblad en beursfondsen als Vopak (tankopslag en chemicaliëndistributie) en installatiebedrijf GTI.

HAL wil ,,significante belangen in ondernemingen'' verwerven, maar is bovenal een familiebedrijf. De structuur is complex, met een trust op Bermuda, hoofdkantoor in Monaco en een grote afdeling in Rotterdam. Wat de rendementsdoelstellingen zijn is niet helder. De totale nettowinst van zo'n 11 procent op het eigen vermogen is geen hoogvlieger. De commissarissen hebben nog 19e-eeuwse winstrechten, vorig jaar goed voor een genereuze beloning van ruim 150.000 gulden per persoon.

Het geld van HAL is, afgezien van vastgoed, in vieren gesplitst: meerderheidsbelangen, minderheidsbelangen, kapitaalbelangen en een effectenportefeuille die vorig jaar bij de aandelen 32 procent opleverde.

Eigenlijk jammer dat HAL zoveel poespas bij zijn beleggingen doet. Vorig jaar heeft HAL zich teruggetrokken op Europa, maar dat kan beter. Maak er een beleggingsfonds van, een Europees Berkshire Hathaway, zonder achterblijvers als Vopak.

    • Menno Tamminga