Topoverleg: Estrada krijgt gordijnen

Een twintig minuten durende topontmoeting tussen de huidige president van de Filippijnen en haar gevangen voorganger heeft concrete resultaten opgeleverd. Gloria Arroyo heeft bevolen dat er gordijnen moeten komen voor de getraliede ramen van de slaapkamer van ex-president Joseph Estrada. Ook wil Arroyo dat de air conditioning van de speciaal voor Estrada gebouwde bungalow wordt nagekeken. Tenslotte decreteerde ze langere bezoekuren voor de man die ze bijna drie jaar diende als vice-president. Estrada werd op 20 januari door haar toedoen afgezet en staat binnenkort terecht voor plundering van 's lands economie. Hij zou 200 miljoen gulden uit de staatskas hebben gestolen.

De ontmoeting tussen de nieuwe en de oude president is vooral een symbolische daad van Arroyo. Ze wilde de volgelingen van Estrada duidelijk maken dat de regering ,,niet hun vijand is'' en dat ,,we samen verder moeten''. Heel belangrijk, vond Arroyo, was dat Estrada haar in hun gesprek aanduidde als ,,onze president''.

Aanhangers van de bij de armen populaire oud-acteur bestormden deze week het presidentiële paleis van Arroyo, waarna de ergste rellen uitbraken in vijftien jaar. Estrada's vrienden, die financieel flink van zijn bewind hebben geprofiteerd, houden zich schuil of zijn voortvluchtig.

Estrada zelf is inmiddels overgebracht naar zijn definitieve verblijfplaats, een woning in het zwaar bewaakte legerkamp Rosa Laguna. Het is een huis met twee slaapkamers waar elk pasgetrouwd stel, niet alleen in de Filippijnen, de handen voor zou dichtknijpen. Er staan twee tv's, er is VCD-speler en een volledig uitgeruste keuken. Eén van de twee slaapkamers is als kliniekje ingericht waar legerartsen steeds de gezondheid van de 64-jarige Estrada controleren. Tot nu toe ontbraken gordijnen, want bewakende soldaten moesten naar binnen kunnen kijken.

    • Robert Giebels