Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Buitenhof. Onder meer een gesprek met defensieminister de Grave (VVD) over de nieuwe defensiekoers van president Bush. Ned.3, 12.07-13.03u.

Netwerk. Gesprek met Khidir Hamza die begin jaren negentig directeur was van het nucleair programma in Irak en van Saddam Hussein een atoombom moest produceren. Ook aandacht voor het enorme personeelstekort in de zwakzinnigenzorg. Ned.1, 20.15-20.56u.

7-dagen. Aandacht voor het werk van de moderne burgemeester en een portret advocaat Gerda Later, verdedigster van de Koerdische hongerstakers. Verder een gesprek met Daniel Hamilton, voormalig adviseur van Madeleine Albright over het Amerikaanse plan voor een raketschild in de ruimte. Ned.3, 21.05-21.40u.

DOCUMENTAIRES

DNW - rooksignalen uit de nieuwe wereld. Lang gesprek met de Italiaanse politieke filosoof Antonio Negri die zich al veertien jaar lang iedere avond om zes uur moet melden bij de Romeinse gevangenis wegens zijn vermeende ideologische betrokkenheid bij de terreuracties van de Rode Brigades. Ned.3, 21.40-22.33u.

AMUSEMENT

Dark angel. Begin van een sf-serie van James Cameron. Zie TV-vooraf. V8,20.30-22.00u.

De stoel. Vanavond de schrijfster Sonia Garmers, theaterman en verhalenverteller Wijnand Stomp en zijn grote voorbeeld Vi Coco. Ned.1, 20.56-21.45u.

De zwakste schakel. Kennisquiz met Chazia Mourali. Zie ook pag. 26. RTL4, 21.00-22.00u.

KUNST & MUZIEK

Operacyclus Verdi: La Traviata. De première van La Traviata in 1853 in Venetië was weinig succesvol. Het publiek was niet gewend aan opera's met `moderne' thema's en `moderne' kostuums. Bovendien was er veel kritiek op de solisten. Uiteindelijk werd het één van Verdi's meest populaire werken. Ned.3, 13.03-15.17u.

De plantage. Gesprek met zanger, tekstschrijver en gitaris Lou Reed. Ned.3, 17.00-18.00u.

Het uur van de wolf. Over songfestival deelneemster Michelle. Zie TV-vooraf. Ned.3, 19.30-20.30u.

Kunst... omdat het moet. Portret van de 77-jarige Belgische cineast Frans Buyens (Temse, België, 1924). Buyens is een van de meest eigenzinnige cineasten van zijn generatie. Zijn films passen niet in een commercieel circuit. Op het filmfestival van Brussel 2000 won Tot mijn laatste adem de Henri Storck-prijs voor de beste Belgische documentaire van de afgelopen twee jaar. Ned.3, 0.20-1.12u.

FILM

Heavyweights (Steven Brill, 1995, VS). Zomerkampkomedie grossiert in vette grappen over zwaarlijvige jongeren. VRT, 13.30-15.02u.

. 20.000 Leagues under the Sea (Richard Fleischer, 1954, VS). Overtuigende avonturenfilm uit de Disney-studio en een van de beste verfilmingen van een roman van Jules Verne. Geleerden aan boord van de onderzeeër Nautilus in de macht van de geheimzinnige kapitein Nemo (James Mason). SBS6, 14.05-15.40u.,

The Great Outdoors (Howard Deutch, 1988, VS). Slordige komedie waarin gezin van John Candy in zomerhuisje ongevraagd bezoek krijgt van onbehouwen familie van Dan Aykroyd. Scenarist John Hughes was destijds o.a verantwoordelijk voor de National Lampoon's-vakantiefilms. BBC1, 15.50-17.15u.

. Red Rock West (John Dahl, 1992, VS). De door Hollywood gecreëerde Amerikaanse mythologie wordt consequent op zijn kant gezet in amusante hedendaagse film noir waarin niets is wat het lijkt. Ingenieus plot laat berooide Nicolas Cage abusievelijk voor een huurmoordenaar versleten worden. Met Dennis Hopper als de echte killer en Laura Flynn Boyle als femme fatale. Net5, 21.00-22.50u., onderbroken door reclame.

. Total Recall (Paul Verhoeven, 1990, VS). Hollandse tongue in cheek kenmerkt tweede Amerikaanse succesfilm van de vrolijk nihilistische regisseur van Basic Instinct: een majestueus gewelddadige, op een uitgewoond Mars gesitueerde action fantasy over de identiteitscrisis van een met geïmplanteerde herinneringen kampende Arnold Schwarzenegger. Ook met Sharon Stone. V8, 22.00-23.50u., onderbroken door reclame.

. Foul Play (Collin Higgins, 1978, VS). Regiedebuut van fantasierijke scenarioschrijver van Harold and Maude is een op het frêle lijf van Goldie Hawn geschreven, burleske comedy thriller. Niets vermoedend in het bezit van een gevaarlijk bewijsstuk tegen anti-kerkse onverlaten, wordt ze voortdurend belaagd door rare griezels. Ook met Burgess Meredith en, als `running gag', Dudley Moore. BBC1, 0.20-2.10u.

. Milou en mai (Louis Malle, 1989, Frankrijk/Italië). Warme, ironische film van Malle werkt een geslaagde metafoor uit: op het platteland sterft een moeder en in de stralende lentezon krijgt de familie ruzie over de, wat kale, erfenis. Intussen woeden in het verre Parijs de studentenrellen van mei '68 en gaat het oude Frankrijk ten onder. Ook daar zal de boedel gescheiden worden. Prachtig spel, vooral van Michel Piccoli als de gezapige landman en Miou-Miou als zijn inhalige dochter in Chanelpakje. ZDF, 0.45-2.30u., tweetalig.

Lured (Douglas Sirk, 1947, VS). Remake van Pièges (Robert Siodmak, 1939) speelt in Londen. Met Lucille Ball als door Scotland Yard gebruikt lokaas voor een seriemoordenaar en George Sanders als romantic interest èn hoofdverdachte. Maandag, BBC2, 11.55-13.35u., zwart-wit.

The Hallelujah Trail (John Sturges, 1965, VS). Westernkomedie. Burt Lancaster dient whiskeytransport te verdedigen tegen dorstige Indianen én tegen Lee Remick, die zich sterk maakt voor geheelonthouding. Maandag, BBC2, 13.35-15.55u.

. The Wind in the Willows (Terry Jones, 1996, VS/Engeland). De Pythons Terry Jones, Michael Palin, Eric Idle en John Cleese herenigden zich voor betrekkelijk onbekend gebleven, weelderig verfilming van Kenneth Grahame's jeugdklassieker De wind in de wilgen. Rat, Mol en Das schieten te hulp als roekeloze Pad zijn landgoed dreigt te verliezen. Maandag, BBC1, 14.35-16.00u.

Sgt. Bilko (Jonathan Lynn, 1996, VS). Flauwe soldatenkomedie waarin gewoontegetrouw intellectuelen, vrouwen en officieren het moeten ontgelden. Steve Martin als charmante nietsnut die op grote schaal illegale gokactiviteiten in het leger organiseert. Maandag, BBC1, 16.00-17.35u.

Free Willy 2: The Adventure Home (Dwight Little, 1995, VS). Vervolgfilm presenteert nieuw, ecologisch verantwoord avontuur van killerwhale Willy en zijn mensenvriendje Jesse. Inclusief slechte oliemaatschappij en Michael Jackson's liedje Childhood. Maandag, BBC1,. 17.35-19.05u.

Nagesynchroniseerd: For the First Time (Rudolf Maté, 1959, VS). ZDF, 13.50-15.20u.; A Merry War / Keep the Aspidistra Flying (Robert Bierman, 1997, Engeland). ZDF, 15.20-17.00u. & 2.35-4.10u.; Doomwatch (Peter Sasdy, 1972, Engeland). ARD, 1.15-2.45u.