Selectie Televisie

ACTUALITEITEN

Dag van de vrijheid. Rechtstreeks verslag van het Bevrijdingsfestival vanaf de Grote Markt in Almere met optreden van o.a. Trijntje Oosterhuis. Tegen half tien het Concert aan de Amstel in Amsterdam van het Radio Filharmonisch Orkest o.l.v. Jaap van Zweden. Ook koningin Beatrix en prins Claus zijn aanwezig bij dit concert met o.a. werk van Bernstein, Prokofjev, Brahms en Strauss. Ned.2, 20.25-22.45u.

Nova. Onder meer een portret van de mediamagnaat Silvio Berlusconi die opnieuw premier van Italië wil worden. Ned.3, 22.12-22.43u.

PRAATPROGRAMMA

Het Lagerhuis. Discussie over de hongerstaking als actiemiddel, het aanpakken van topinkomens en de verloedering van de samenleving. Ned.3, 21.02-22.00u.

KUNST & MUZIEK

Wintertijd. Gast is presentator Ivo Niehe die toelichting geeft bij beeldfragmenten van Cliff Richard, Johnny Halliday, Blood, Sweat & Tears, Sting, Tom Jones en Golden Earring. RTL5, 21.50-22.50u.

Plankenkoorts. Eerste deel van een tweeluik met oude filmfragmenten van legendarische violisten. Afl.: The art of the violin. Canvas, 23.10-0.10u.

FILM

The Conqueror (Dick Powell, 1956, VS). Oosterse western met John Wayne in de onwaarschijnlijke hoofdrol van Dzenghis Kahn. Ook met Susan Hayward. BBC2, 13.35-15.20u.

. Gallipoli (Peter Weir, 1981, Australië). Vakkundig oorlogsdrama concentreert zich op de vriendschap tussen twee hardlopers (Mark Lee en Mel Gibson) die tenslotte zullen deelnemen aan de Australische veldslag tegen de Turken bij Gallipoli anno 1915. SBS6, 13.45-15.35u., met reclame.

Splendor in the Grass (Elia Kazan, 1961, VS). Warren Beatty debuteerde in dit melodrama als adolescent die verboden romance beleeft met labiele Natalie Wood in het Kansas van de jaren twintig. Door critici uiterst verdeeld ontvangen film kreeg Oscar voor originele scenario van William Inge. VRT, 14.55-16.53u.

MacArthur (Joseph Sargent, 1977, VS). Grootscheepse en historisch min of meer verantwoorde film over het doen en laten van de omstreden Amerikaanse generaal tijdens de Tweede Wereldoorlog en de Koreaanse oorlog. Met Gregory Peck in de titelrol, Dan O'Herlihy als Roosevelt en Ed Flanders als Truman. Inclusief de befaamde afscheidsspeech: `Old soldiers never die, they just fade away.' BBC2, 15.20-17.25u.

Masters of the Universe (Gary Goddard, 1987, VS). Naar het gelijknamige speelgoed gemodelleerd sciencefictionavontuur voor de jeugd. Met Dolph Lundgren als He-Man. Net5, 18.10-20.00u., onderbroken door reclame.

. The Longest Day (Ken Annakin, Andrew Marton & Bernhard Wicki, 1962, VS). Vermaarde, door Darryl F. Zanuck geproduceerde, grootscheepse oorlogsfilm reconstrueert Normandische landing van de geallieerden. All-star cast: John Wayne, Robert Mitchum, Henry Fonda, Robert Ryan, Rod Steiger etc. Net5, 20.00-23.15u., met reclame.

Little Giants (Duwayne Dunham, 1994, VS). Effectieve jeugdkomedie naar beproefd recept. Rick Moranis formeert football-team van losers, dat het opneemt tegen het sterrenteam van zijn grote broer. Yorin, 20.30-22.30u., met reclame.

First Strike / Police Story 4 (Stanley Tong, 1996, Hongkong/VS). Vierde deel in reeks kungfu-komedies met Jackie Chan als eenmans-politiemacht. V8, 20.30-21.55u., met reclame.

. The Commissioner (George Sluizer, 1998, Eng./Belg./Duitsl./VS). Bewonderenswaardige poging van landgenoot Sluizer om een politieke thriller in de trant van Costa-Gavras te maken over corruptie, machinaties en ecologische dilemma's in de boezem van de Europese Commissie, met een fraaie rol van John Hurt als conservatieve Britse eurocommissaris met een geweten. Ook met Johan Leysen. Ned.3, 22.43-0.32u.

Porky's (Bob Clark, 1982, VS). Platte bioscoophit over Amerikaanse pubers in de jaren vijftig, die milde vreemdelingenhaat paren aan gefrustreerde honger naar seks. Kreeg twee vervolgen. SBS6, 22.55-0.35u., met reclame.

. Night and the City (Irwin Winkler, 1992, VS). Remake van gelijknamige film noir van Jules Dassin uit 1950 werd een in Manhattans SoHo en Greenwich Village gesitueerde tragikomedie. Advocaat voor kwade zaakjes Robert De Niro begeeft zich in het milieu van de bokssport en werkt zich in de nesten. Ook met Jessica Lange. Yorin, 23.10-1.00u., met reclame.

. Coogan's Bluff (Don Siegel, 1968, VS). Gewelddadige, in zijn genre uitstekende politiefilm met Clint Eastwood als een sheriff uit Arizona, die in New York western-methoden hanteert om een hippie-moordenaar te pakken. Leidde tot de televisieserie McCloud. Net5, 23.15-1.00u., met reclame.

Mary Shelley's Frankenstein (Kenneth Branagh, 1994, Engeland/VS). Geen horror, maar pathos, donder en bombast beheersen hysterisch geregisseerde verfilming van Mary Shelley's roman uit 1818. Branagh zelf geeft de 18de-eeuwse Zwitserse wetenschapper gestalte als een Engelse kostschooljongen, Robert De Niro speelt het opstandige schepsel kwetsbaar en gekweld. VRT, 23.20-1.17u.

China Moon (John Bailey, 1994, VS). Aan Body Heat schatplichtig regiedebuut van cameraman Bailey is een adequate film noir waarin detective Ed Harris valt voor ongelukkig met Charles Dance getrouwde femme fatale Madeleine Stowe. Ned.1, 23.29-1.04u.

Killer Tomatoes Strike back (John de Bello, 1990, VS). Derde aflevering in reeks satirisch bedoelde sciencefictionkomedies over kwaadaardige groente. SBS6, 0.35-2.10u., met reclame.

Pizza King (Ole Christian Madsen, 1999, Denemarken). Scandinavische tegenhanger van La Haine portretteert jonge, kansarme, allochtone scharrelaars in een saaie voorstad. Frustratie en onmacht tegen de achtergrond van militante hiphopbeats. Geproduceerd door Von Triers bedrijf Zentropo, maar géén Dogma-film. Ned.3, 1.02-2.42u.

. Targets (Peter Bogdanovich, 1968, VS). Opmerkelijk low-budget-speelfilmdebuut van Bogdanovich confronteert het gefingeerde geweld van de griezelfilm met het `echte' geweld van de moderne Amerikaanse realiteit. Horrorster in zijn nadagen (laatste rol van Boris Karloff) wordt belaagd door psychopatische sluipschutter Tim O'Kelly. BBC2, 1.25-2.55u.

Nagesynchroniseerd: Farmer & Chase (Michael Seitzman, 1995, VS). ARD, 22.55-0.30u.; Miles from Home (Gary Sinise, 1988, VS). ARD, 0.40-2.25u.; Outcast of the Islands (Carol Reed, 1951, Engeland). ZDF, 2.20-3.55u.; Wild Rovers (Blake Edwards, 1971, VS). ARD, 2.30-4.40u.