Saas

Enfin, op 1 mei zat ik eindelijk in de Koninginnedagtrein met de Opzij, want op de dag van de arbeid sta ik graag even stil bij de kansloze vrouw. De kansrijke vrouw is in opmars – en zorgt voor een scheidingsgolf – en daarom is het goed te lezen welke vrouwen Ciska Dresselhuys, hoofdredacteur met keurig meetlatje en hoofddoekjesfobie, voor haar femi-karretje weet te spannen. Op de cover stond het dikgedrukt. Een roodharige Chazia Mourali zegt: ,,Ik ben de eerste tv-presentatrice die bot mag zijn.''

Pardon! Mies Bouwman kon in Eén van de acht al vrij bot zijn tegen haar kandidaten. Sonja Barend had botte, maar o zo geestige en scherpe uitzendingen. Annemarie Grewel, tijdens de VPRO-debatten op zondag, hanteerde dikwijls de botte bijl. Zelfs de wilde ganzen van de IKON vlogen niet uit zonder botte aanwijzingen van Dore Smit: ,,Naar Zimbabwe, godverse wilde ganzen!''

Met Chazia heb ik een haat-liefde-verhouding. Zij is de zich intellectueel voordoende columniste van het magazine van de Volkskrant. Zij noemt haar vrienden geen Jean-Paul of Simone, maar JP, S, of PF en heeft het over haar geliefde amice B van het kinderduo B en A. Zij vertoeft in de stad of op haar boerderij met moeilijke Franse boeken, Rambol kaasjes, gekke Franse wijnen en hele moeilijke vraagstukken. ,,Heeft het vrouwzijn invloed op de pre-semitische regenval tijdens het onderdrukken van mijn gevoelens voor erudiet zijn?'' Ik zou het bij god niet weten, maar Saas komt er altijd weer uit.

Tegelijk bewonder ik haar om d'r doorzettingsvermogen. Zij veroorzaakt bij mij, na lang kijken, de slappe sluitspier.

Ze heeft een korte tv-carrière gehad bij de NCRV. Daar deed ze een spelletje. Niet zo spraakmakend, maar ik was verslaafd. Niet om de vragen, maar om d'r laarzen. Zij presenteerde op een niet-geïsoleerde parketvloer met laarzen aan van voor WOII. Wat een herrie! Saas stampte zich door de show!

,,Er zit een paardebloemachtige kracht in mij!'', zegt ze in Opzij.

Zondag keert ze terug als presentatrice van De zwakste schakel, een pittige BBC-quiz. Eerst was er de quiz, toen de presentatrice. Anne Robinson. Binnen een maand werd ze getypeerd als de moeder van Hitler. In Amerika, waar de quiz inmiddels ook wordt uitgezonden met dezelfde Anne, staan de kandidaten met tranen in hun ogen als ze de zwakste schakel blijken te zijn.

In Nederland hebben wij eerst de presentatrice en daarna de quiz. Saas heeft henna in d'r haar gekwakt en tijdens het promootje doet ze Anne precies na, inclusief knipoog. Ik heb op tv nog nooit zo'n mislukte knipoog gezien. Saas hele lichaam knipoogt behalve d'r oog. Dat zit op dat moment potdicht.

Negen kandidaten vormen een schakel en degene die door de groep als zwakste wordt gezien verlaat de show. Engelse kandidaten zijn, in tegenstelling tot de Nederlandse, altijd volmondig, hebben een goede attitude. Wij moeten het doen met kandidaten die het liefst voor een koelvriescombinatie gaan en helemaal dichtklappen als hen naar hobby's wordt gevraagd. Jezus, dan had je als kind ook maar niet met je vader mee moeten gaan om kleiduiven te schieten!

Saas is natuurlijk op werkbezoek geweest bij de BBC en heeft Anne Robinson ontmoet. Hoe zal dat gegaan zijn? Anne die haar passeerde en enkel zei: ,,So, you are my double, bye!''

Maar in Barend en Van Dorp legde Saas, afgelopen donderdag, het allemaal fijntjes uit: ,,Ik speel de rol van Chazia Mourali. Ik zal mijn mildheid en zachtmoedigheid moeten inhouden om mijn scherpte etc. etc.''

,,Het is geen Lingo, Jan.''

,,Ik ben in een leerproces, Frits.''

,,De zwakste schakel? Ik ben bang dat het Chazia zelf gaat worden. Bye!

    • Paul de Leeuw