PSV in Nederland op eenzame hoogte

PSV heeft morgen in de thuiswedstrijd tegen Heerenveen aan een punt genoeg voor zestiende landstitel. Daaraan ligt een uitgekiend beleid onder leiding van voorzitter Harry van Raaij ten grondslag.

Halverwege de jaren negentig, op het hoogtepunt van de roem, voorspelde Ajax-voorzitter Michael van Praag dat zijn club in Nederland lange tijd onaantastbaar zou blijven. Die boude uitspraak was snel gelogenstraft. Ajax werd het slachtoffer van zijn eigen succes, de leegloop van spelers bleek niet te stoppen. Een reeks verkeerde beleidsbeslissingen volgde en Ajax devalueerde tot een bleke subtopper.

Het lijkt of de hegemonie waarvan Van Praag droomde nu in Eindhoven terecht is gekomen. PSV mag zich voorlopig de kampioen van de 21ste eeuw noemen. Al is de Philips Sport Vereniging een koning met één oog in het land der blinden. Het bulkt weliswaar in Nederland van de luxueuze voetbalpaleizen, het geboden spel op het veld straalt slechts armoede uit. PSV vormt een positieve uitzondering op de regel. Met dank aan een uitgekiend beleid.

Voorzitter Harry van Raaij en secondant Frank Arnesen zijn de scheppers van het huidige kampioenselftal. Als penningmeester van PSV besefte Van Raaij al dat in de voetbalwereld de kost vaak voor de baat uit gaat. Ook in de hoedanigheid van voorzitter durfde het voormalig hoofd van de accountantsdienst van Philips te investeren in talentvolle spelers. Allereerst in Ruud van Nistelrooij. In 1998 betaalde PSV het recordbedrag van zeventien miljoen gulden voor de internationaal onbekende spits, die destijds dertien treffers achter zijn naam had staan bij Heerenveen. Inmiddels is hij voor 67 miljoen gulden verkocht aan Manchester United, een bedrag waarvan PSV na aftrek van kosten 55 miljoen gulden overhoudt. Vorig jaar durfde Van Raaij ook 25 miljoen gulden uit te trekken voor Mateja Kezman. Het moet raar lopen wil de Joegoslaaf zichzelf niet terugverdienen.

PSV onderscheidt zich sinds een paar jaar van de overige topclubs door jeugdinternationals aan te trekken. Daarin is de Brabantse club bijzonder slagvaardig. De jonge talenten worden reeds in een vroegtijdig stadium benaderd en warm gemaakt voor een overgang naar Eindhoven. Als de speler eenmaal zijn keuze moet maken heeft hij door de belangstelling en de gemoedelijke sfeer bij PSV gevoelsmatig zijn beslissing reeds genomen. Geld speelt natuurlijk een niet te onderschatten rol. Van Raaij is er niet vies van de zaakwaarnemers goed te belonen, iets waar de penningmeester van Ajax, Arie van Os, principieel niet aan meewerkt. PSV doet meestal ook niet al te moeilijk over afkoopsommen. Zo betaalde het tien miljoen gulden voor Kevin Hofland, een fors bedrag voor zo'n jonge verdediger. Ajax wikt en weegt wat langer waardoor de club, die met vrijwel dezelfde begroting werkt als PSV, vaak achter het net vist. Ajax hikt nu bijvoorbeeld tegen de vraagprijs aan van de Spartaan David Mendes da Silva.

PSV werkte aan de toekomst met investeringen in Bruggink, Van Bommel, Hofland, Bouma, De Jong, Addo, Vogel, Ooijer, Rommedahl en Kezman. Stuk voor stuk in de loop der jaren uitgegroeid tot internationals. Natuurlijk is er ook wel eens een miskoop. Zoals doelman Ivica Kralj. Eric Addo, die dertien miljoen gulden heeft gekost, kon door blessures zijn investering nog niet waarmaken. Kolkka en Claudio lijken te licht voor het niveau van PSV.

Het is natuurlijk de vraag of PSV zijn talenten kan behouden en niet in dezelfde situatie terecht komt als Ajax vijf jaar geleden. Met Mark van Bommel, aangetrokken voor 6,5 miljoen gulden, werden in zijn tweede contractjaar reeds drie pittige contractbesprekingen gevoerd. Niet het salaris, maar de clausule voor de afkoopsom in zijn contract vormt het struikelblok in de onderhandelingen over een tussentijdse verbetering en verlenging van de verbintenis die nu doorloopt tot 2004.

PSV speelt al in op mogelijke vacatures die de komende jaren ontstaan. Jelle ten Rouwelaar is de logische opvolger van Ronald Waterreus. Hij blijft nog een jaar het doel van Emmen verdedigen maar werd al vastgelegd. Ook het supertalent Arjen Robben van FC Groningen mag nu vast tekenen in Eindhoven en later komen. Hij kan de oplossing vormen voor de problemen op de linkerflank waar trainer Erik Gerets dit seizoen met wisselend succes Bouma, Kolkka en Ramzi uitprobeerde. Verder heeft PSV bij het Zwitserse FC Solothurn de zeventienjarige aanvaller Edson, afkomstig van de Kaapverdische eilanden, rondlopen en in de eigen jeugdopleiding dient UEFA-international Klaas Jan Huntelaar zich aan voor de spits.

Van Raaij twijfelt nu of hij opnieuw diep in de buidel moet tasten voor Jan Vennegoor of Hesselink. FC Twente vraagt dertig miljoen gulden voor de wat teruggevallen schutter die nog niet zo lang geleden zijn contract verlengde maar het nu, mede op advies van bondscoach Van Gaal, hogerop wil zoeken. Internationaal gezien is de komst van een tweede spits wenselijk. En PSV hunkert zo naar succes in Europa.

PSV profiteerde dit seizoen van de terugval van Feyenoord. Ook in De Kuip weten ze nu dat verkeerde zuinigheid fatale gevolgen kan hebben. Het financiële conflict om de Europese premies zorgde voor een vertroebelde sfeer in de selectie en dat bleek funest op de momenten dat het tegenzat.

Bij PSV is de kwaliteit van de spelersgroep in vergelijking met de rest van de eredivisie zo hoog dat zelfs de affaire-Gerets de resultaten van het elftal niet nadelig kon beïnvloeden. De verdachtmaking dat de Vlaamse oefenmeester bij Club Brugge geld zou hebben aangenomen van makelaar Ranko Stojíc heeft de sfeer blijvend aangetast. Dat bevestigde Van Raaij vorige week in het dagblad Trouw. De kwestie heeft volgens de PSV-voorzitter ,,negatieve invloed gehad op de positie van Gerets in de spelersgroep. Onderhuids is er iets blijven liggen''.

Nadat enkele verhoren van de Belgische voetbalbond geen bewijzen pro of contra de trainer opleverden, liet Gerets in het weekblad Voetbal International nogal provocerend weten ,,een superaanbieding'' op zak te hebben. Niettemin zal hij zijn contract tot medio 2002 uitdienen. Daarmee is PSV ook volgend seizoen verzekerd van de diensten van een vakman. Nog deze maand hoopt de clubleiding meer duidelijkheid te krijgen over de Gerets' verdere toekomstplannen, zo kondige Van Raaij gisteren aan.

    • Erik Oudshoorn