Personeel ING stapt naar rechter

De centrale ondernemingsraad van ING is naar de Ondernemingskamer gestapt. De raad wil voorkomen dat ING reorganiseert zonder dat er een sociaal plan is afgesloten met de vakbonden.

ING en de vakbonden liggen al maanden met elkaar overhoop over een sociaal plan. Het oude plan uit 1995 liep op 1 januari af. ,,We hebben net kennisgenomen van de stap van de cor (centrale ondernemingsraad, red.) en we zijn nu een reactie aan het voorbereiden. We hopen overigens op korte termijn weer aan tafel te gaan met de vakbonden'', aldus gisteren een zegsman van ING.

De bankverzekeraar is voornemens om de administratie en transactieverwerking van zijn Nederlandse dochters samen te voegen. De vakbond FNV Bondgenoten voorziet dat door deze saneringsplannen binnen vijf jaar tien procent van de banen (totaal: 35.000 werknemers) in Nederland verloren gaat. Een goed sociaal plan is daarbij onontbeerlijk, vinden de bonden. De eerste reorganisatie treft de hypotheekactiviteiten van het concern. Deze ingreep gaat volgens van de cor enkele honderden banen kosten.

De cor wil met de procedure bij de Ondernemingskamer van het Amsterdamse gerechtshof, die vorige week werd aangespannen, ING dwingen tot overeenstemming te komen met de bonden. Begin april zette de cor het conflict al op scherp door lopende adviesaanvragen met betrekking tot reorganisaties te voorzien van negatief advies. Aanvankelijk eisten de bonden dat ING een werkgarantie zou afgeven voor werknemers die hun baan zouden verliezen. ING weigerde dat en wil het oude plan, enisgzins aangepast, gewoon blijven gebruiken. Inmiddels hebben de bonden de eis van werkgarantie laten varen. De cor vindt net als de bonden dat het oude plan gedateerd is en aan vernieuwing toe is.

Nadat in april tijdens de aandeelhoudersvergadering door beleggers kritiek was uitgeoefend op ING over het arbeidsconflict, is er op aandringen van commissarissen weer contact gezocht met de bonden. Deze toenadering leidde tot niets. Toen er vorige week nog geen overeenkomst was, besloot de cor de gang naar de rechter te maken. De Ondernemingskamer doet binnen zes weken uitspraak.

Voor ING komt het geschil met de bonden en de actie van de cor niet goed uit. Het bedrijf heeft een serie reorganisaties op de rol staan, die in de komende jaren miljoenen guldens aan besparingen moeten opleveren. Zo wil ING wil de administratie van ondernemingskredieten van diverse bankendochters in Nederland samenvoegen.

    • Philip de Wit