Paus vraagt om vergiffenis

Paus Johannes Paulus II heeft tijdens een historisch bezoek gisteren aan de leider van de Grieks orthodoxe kerk, aartsbisschop Christódoulos, God om vergeving gevraagd ,,voor alle tekortkomingen en euveldaden die katholieken jegens hun orthodoxe broers en zusters hebben bedreven''.

Het was de eerste keer sinds het grote schisma van 1054, toen de christenheid splitste in een oosterse en een westerse tak, dat de kerkvorsten van beide gezindten elkaar ontmoetten. Op het aartbisschoppelijk paleis in Athene had de ontvangende orthodoxe aartsbisschop Christódoulos even voor de uitspraak van de paus verklaard dat ,,nog geen enkel woord van excuus is vernomen na de kruistocht van 1204'' die uitliep op barbaarse verwoestingen in Constantinopel en de Frankische heerschappij die daarop volgde. In dat jaar leidden Venetianen de kruistocht naar de door Grieken bewoonde Byzantijnse hoofdstad die heviger werd geplunderd dan 250 jaar later door de Turkse veroveraars.

De paus had tevoren al eens om vergeving gevraagd voor de kruistochten in het algemeen, maar nog niet in het bijzonder voor deze anti-orthodoxe. Christódoulos en enige andere orthodoxe prelaten applaudisseerden zodra zij de passage hoorden. Zij was niet alleen van historische betekenis, maar markeerde ook het succes van het aartsbisschoppelijk initiatief, de komst van de paus als pelgrim aan te grijpen voor contacten, iets waar de, overigens kleine, straatdemonstraties van `zeloten' (fanatiek vrome orthodoxen) zich tegen richtten.

Het diplomatiek succes zou groter zijn geweest als de paus ook was ingegaan op Christódoulos' kritiek over het Vaticaanse zwijgen van ruim een kwart eeuw over schending van de rechten van de mens op Cyprus. Ook parlementsvoorzitter Kaklamánis en oppositieleider Karamanlis voelden hem hierover aan de tand, maar de paus liet zich niet vermurwen.

BEZOEK PAUS: pagina 5

    • F.G. van Hasselt