Onderzoek verleden Wolters

De Joodse Gemeente Amsterdam heeft gisteren verzocht om een onderzoek naar het oorlogsverleden van uitgever Wolters Kluwer. Met de uitkomsten van dat onderzoek kan de uitgever wellicht met zichzelf in het reine komen, zegt M. Mock, die als woordvoerder optreedt. Mock: ,,Ook al is de oorlog 56 jaar geleden afgelopen, iedereen moet zijn eigen huis opruimen''. Mock was tot vorig jaar stafwerknemer van Wolters Kluwer.

Het uitgeversconcern zegde gisteren toe de bedrijfsarchivaris onderzoek te laten verrichten. ,,Wij gaan de beschuldigingen onderzoeken. Die kunnen in een enkel geval juist zijn. Mocht daarvan sprake zijn, dan betreuren wij dat ten zeerste'', zei een woordvoerder van Wolters Kluwer.

Volgens Mock hebben verschillende bedrijven waaruit Wolters Kluwer is ontstaan in de oorlog een dubieuze rol gespeeld. Een van de te onderzoeken onderwerpen is de Amsterdamse drukkerij Samson, die persoonsbewijzen voor joden gedrukt zou hebben. Wolters zegt dat dit feit al onderzocht is en dat het concern spijt betuigd heeft.

Het verzoek tot onderzoek kwam tijdens de aandeelhoudersvergadering van Wolters Kluwer. Het tijdstip van die vergadering, vlak voor de dodenherdenking, leidde bij de orthodoxe Gemeente tot ongenoegen. ,,We hebben uitdrukkelijk bezwaar tegen de datum van de vergadering'', zegt Mock. ,,Vooral omdat een deel van de aandeelhouders uit verre steden wellicht te laat thuis zijn om mee te doen aan activiteiten.''

Voorzitter van de raad van commissarissen van Wolters H. de Ruiter betuigde spijt over de datum van de vergadering.

Directeur D. Serphos van de Amsterdamse Joodse Gemeente ontkent dat Mock de beschuldigingen namens de Gemeente heeft gedaan. ,,Over het onderwerp is discussie geweest, maar er bestond geen overeenstemming dat de uitspraken gedaan zouden worden tijdens de vergadering.''

Zowel Mock als de Amsterdamse Joodse Gemeente zijn aandeelhouder van Wolters Kluwer. De organisatie heeft ,,enkele duizenden'' aandelen Wolters. Het aandeel Wolters sloot vrijdagmiddag, met een verlies van 4 procent op 29,99 euro. Op dezelfde aandeelhoudersvergadering maakte Wolters bekend dat het netto resultaat voor afschrijvingen op overnames over het eerste halfjaar van 2001 ,,behoorlijk zal achterblijven''.

    • Freek Staps