Muziekles

Muziekles: voor de één een wekelijks hoogtepunt, voor de ander een nachtmerrie. Je had natuurlijk iedere dag moeten oefenen, en noten moeten leren, maar ja het schoot er allemaal bij in.

Met lood in de schoenen begint de gang naar de muziekleraar. Eerst denk je dat het wel goed zal komen, want hoe moeilijk is Bach nou eigenlijk? Maar bij de eerste aanraking met piano, fluit of viool, weet je: dit wordt niets het komende uur. ,,Opnieuw, opnieuw. Je heb zeker weer niet geoefend.''

Een nachtmerrie? Niet vergeleken met Erik uit de eerste aflevering van de serie Eine kleine Nachtmerrie die de VPRO vanaf zondag herhaalt. Zijn nieuwe muzieklerares, juffrouw Van Bommel (gespeeld door Monique van de Ven), woont in een griezelige villa. Luid tikt de klok in de sombere hal, nog luider tikken de talloze metronomen. En boven op zolder woont de nog engere zus van juffrouw Van Bommel (Reneé Soutendijk). Ooit waren de twee een lieftallig quatre-mainsduo, maar ,,waar er twee succes hebben, is er altijd één te veel''. De zure zussen proberen Erik voor hun karretje te spannen om elkaar te vernietigen. De enige manier waarop hij de villa nog kan verlaten, is voor een van de twee te kiezen.

Ook Christien uit aflevering twee komt in een nachtmerrie terecht. Al haar medeleerlingen op de muziekschool zijn plots verdwenen, en de stoppen zijn doorgeslagen. De enge conciërge (Joost Prinsen) brengt haar naar boven, naar de kamer van meester Franken (Edwin de Vries) waar Christien moet wachten. Ze blijft niet stilzitten, maar probeert een stukje op een cello te spelen. En dát had ze beter niet kunnen doen.

Het is jammer dat Ate de Jong slechts zes korte, twintig minuten durende, afleveringen heeft gemaakt. De verhalen uit Eine kleine Nachtmerrie zijn bloedstollend en intrigerend, en combineren het bekende met het fantastische. Het spel van zowel de jonge debuterende acteurs als de gevestigde namen, is fantastisch. Maar door de korte duur wordt de ontknoping – en daar draait het bij griezelverhalen tenslotte om – afgeraffeld. De VPRO zou er goed aan doen nóg een half dozijn afleveringen te bestellen. Liefst van langere duur.

Eine kleine Nachtmerrie, Z@ppelin, zondag, 10.25-10.42u.

    • Titia Ketelaar