Malinwa nemen degradatie voor lief

Ook de Nederlandse trainer Barry Hulshoff en technisch-adviseur Aad de Mos zullen de Belgische voetbalclub KV Mechelen niet kunnen behoeden voor degradatie uit de eerste klasse. ,,De glorietijd komt nooit meer terug.''

Alleen de datum voor de begrafenis van KV Mechelen moet nog worden vastgesteld. Maar na de ontluisterende 3-0 nederlaag, gisteravond tegen FC Antwerp, verzoenden zelfs de verstokte aanhangers van Malinwa zich met de onvermijdelijke afdaling naar de tweede klasse van de Belgische voetbalcompetitie. In het clublokaal van KVM werd er tot diep in de nacht geen pintje minder om gedronken. ,,De supporters staan ons bij tot aan het graf'', stelde oud-Ajacied Barry Hulshoff, de derde trainer dit seizoen van de eens roemruchte club uit Vlaanderen.

Met 21 punten uit 32 duels en vier punten achterstand op Harelbeke en Aalst heeft hekkensluiter KV Mechelen nog slechts een theoretische kans om de strijd tegen degradatie te overleven. Maar niemand in het knusse stadion Achter de Kazerne gelooft nog in een mirakel. Bij winst van Harelbeke of Aalst dit weekeinde is het al gedaan met de club, waar technisch-adviseur Aad de Mos zich vergeefs als redder in de nood heeft gemanifesteerd. En anders velt Anderlecht volgende week het vonnis over het dolende KV Mechelen, dat gisteravond wederom een schrijnend brevet van onvermogen aflegde. Zelfs met tien man na de rode kaart voor verdediger De Neys bleek het modale FC Antwerp een klasse beter dan de kleurloze ploeg van Hulshoff.

Berustend constateerde de voormalige verdediger van Ajax dat zijn elftal nog eens haarfijn had gedemonstreerd waarom het de eerste klasse zal verlaten. ,,Ondanks een numeriek overwicht creëerden we in de tweede helft geen enkele kans, omdat we stootkracht in de aanval missen. Bovendien ontbreekt het KV Mechelen aan creativiteit op het middenveld en hebben we een matige verdediging, die nooit de nul kan vasthouden.'' Die dodelijke analyse van Hulshoff heeft al tot een ingrijpende sanering geleid, want negen spelers kregen te horen dat ze de club moeten verlaten. Maar geld om de ploeg daadwerkelijk te versterken is er niet.

Aad de Mos zal zich zijn rentree bij KVM anders hebben voorgesteld. In 1988 gaf de oud-trainer van onder meer Ajax, PSV en Anderlecht als coach van Mechelen gestalte aan de grootste triomf uit de geschiedenis van de club. Door een 1-0 zege op Ajax na een treffer van de Nederlandse aanvaller Piet den Boer veroverde KV Mechelen de Europa Cup voor bekerwinnaars, waarna de Belgen ook de Super Cup op hun naam schreven. Op die gedenkwaardige avond in Straatsburg uitte De Mos de opgekropte frustraties over zijn ontslag bij Ajax door uitdagend zijn middelvinger op te steken naar de trainers, die op hun beurt Johan Cruijff hadden opgevolgd. Met Bobby Haarms en Spitz Kohn behoorde Hulshoff tot de trojka, die Ajax destijds tijdelijk begeleidde.

,,Die glorietijd komt nooit meer terug'', concludeerde De Mos, nadat de huidige voorzitter Willy van den Wijngaart hem in november vorig jaar had verzocht KV Mechelen als technisch-adviseur bij te staan. Hoewel de puissant rijke directeur van een koekjesfabriek 15 miljoen gulden investeerde om voornamelijk oude schulden af te lossen, zal Van den Wijngaart nimmer in de voetsporen treden van zijn illustere voorganger John Cordier. Spelers van het kaliber Michel Preud'homme, Erwin Koeman, John Bosman en libero Lei Clijsters dragen niet langer het shirt van Mechelen. Als trainer werd Clijsters, de vader van het Belgische tennistalent Kim, dit seizoen het eerste slachtoffer van de slechte prestaties van het in 1999 weer naar de eerste klasse gepromoveerde Mechelen. Zijn omstreden assistent Valère Billen volgde snel.

Met de hem typerende Haagse bluf kondigde De Mos in zijn nieuwe rol van technisch-adviseur een wederopstanding van KVM aan. De Nederlandse middenvelder Dave de Jong was zo onverstandig zich door de geur van gebakken lucht te laten verleiden. ,,De Mos belde me tijdens de winterstop met de mededeling dat hij bij KV Mechelen aan een nieuw elftal ging bouwen'', vertelde de 26-jarige speler, die bij NAC op de reservebank was beland. ,,Hij stelde dat ik in die ontwikkeling mee zou kunnen groeien, ervan uitgaande dat we in de eerste klasse zouden blijven.'' Had De Mos hem dus vals voorgelicht? ,,Nou nee, zo wil ik het niet stellen'', zei De Jong relativerend. ,,Maar deze ploeg heeft wel een rampzalig seizoen doorgemaakt. Het naderende ontslag voor negen spelers bevordert de harmonie in het elftal ook niet. Ik heb nog een contract voor twee jaar, ik vrees dus dat ik tot de Belgische tweede klasse ben veroordeeld.''

Hetzelfde geldt voor Hulshoff en technisch-adviseur De Mos, die momenteel met het bestuur onderhandelt over een vaste aanstelling. ,,Een uitdaging is het niet om volgend seizoen tegen ploegen als Denderleeuw en Virton te spelen'', sprak Hulshoff berustend. ,,En geld om topspelers aan te trekken heeft Mechelen niet. Maar het lijkt me ook geen pretje om in de Nederlandse eerste divisie te moeten werken.'' De 37-jarige aanvoerder Rudy Smidts zal vermoedelijk met pensioen gaan. ,,Iedereen bij KV Mechelen, van hoog tot laag, is verantwoordelijk voor deze afgang'', sprak hij bitter. Wellicht dat `Haagse Aadje' daarom gisteren ontbrak bij het demasqué.

    • Robèrt Misset