Irritatie bij Verbruggen over Fransen

Hein Verbruggen wil de reglementen voor de toekenning van wildcards van de grote rondes aanpassen. De voorzitter van de internationale wielrenunie UCI zegt dit in een reactie op de omstreden toewijzing van de laatste startbewijzen voor de Ronde van Frankrijk.

,,De chauvinistische en nationalistische belangen staan nu boven de sportieve elementen'', meent Verbruggen. ,,Hierbij gaat de Tour-directie voorbij aan de regels van de sportiviteit die gelden bij een internationale wedstrijd als de Tour. Daarnaast is het een slechte zaak voor de sport op lange termijn. Nieuwe sponsors moeten erop kunnen rekenen dat een ploeg op sportieve gronden kan meedoen aan de grote evenementen. Anders blijven de geldschieters weg.''

Verbruggen is de afgelopen dagen voortdurend gebeld door boze ploegleiders en renners die niet aan de komende editie van de Tour kunnen meedoen. De preses en de UCI kunnen voor dit jaar echter niets meer aan de situatie veranderen omdat de Tour-directie volgens de regels heeft gehandeld. ,,Ik deel de teleurstelling. Ik kan alleen maar beterschap voor volgend jaar toezeggen. Het is daarom zaak dat we regelementen gaan aanpassen. Het sportieve element moet voorop komen te staan.'' De wijziging van de regels komt in oktober bij de raad van de profsectie van de UCI aan de orde.

Mercatone Uno en Saeco, de ploeg van respectievelijk oud-winnaar Marco Patani en twaalfvoudig etappewinnaar Mario Cipollini, ontvingen van Tour-directeur Jean-Marie Leblanc geen toegangsbewijs voor de Tour. De directie wil jonge Franse renners een kans geven. Ook de Mercury-formatie van Leon van Bon en Jans Koerts werd gepasseerd.

Pantani hoopt nog op solidariteit van de Amerikaan Lance Armstrong, winnaar van de laatste twee edities, en de Duitser Jan Ullrich, triomfator in 1997. ,,Ik ga met beiden contact zoeken. Als zij mijn start eisen en dreigen zelf niet mee te doen, dan is het laatste woord hierover nog niet gesproken.''

CSC World Online hoopt de ploeg voor de Ronde van Frankrijk te versterken met rassprinter Cipollini. ,,We willen Mario vrijkopen voor de Tour'', zei de woordvoerder van de Deense wielerploeg, Jes Hvid Mikkelsen, gisteren. ,,Technisch is het mogelijk en Mario heeft al aangegeven er open voor te staan. We moeten afwachten of Saeco wil meewerken.''

CSC heeft voor de komst van Cipollini de hulp ingeroepen van het Italiaanse bedrijf Tiscali, de nieuwe eigenaar van CSC World Online. De afkoopsom voor Cipollini zou ruim één miljoen gulden bedragen. Mikkelsen: ,,Het is geen geheim dat we de naam van de ploeg volgend jaar willen veranderen in CSC-Tiscali. Daarom willen we nog een grote Italiaanse renner aantrekken.''