Indiërs

Het stukje over de Japanse oorlogsfilm Merdeka (NRC Handelsblad, 26 april) heeft als kop `Indiërs boos over Japanse film'.

In de Middeleeuwen wisten de Europeanen ook niet waar ze terechtkwamen bij hun pogingen handel te drijven met de Oriënt. En vooral Indië was begerenswaardig voor de zo mogelijke monopolistische handel in specerijen. En zo bezeten was men daarvan dat men, toevallig in de buurt van het huidige Amerika, de inwoners Indianen noemde. In India bruine mensen tegenkwam die de algemene naam Indiërs meekregen en gemakshalve, toen het huidige Indonesië in de kijker kreeg dat men ook maar Indië noemde.

Maar het toenmalige (Nederlands Oost) Indië is nu Indonesië en de bevolking heet Indonesiër. De Indische Nederlander (afkomstig uit huwelijken van Europeanen en Indonesiërs) zijn beslist geen Indiërs.

    • R.A. Meyer