Eneco ziet winst in 2000 stijgen tot 364 miljoen

Eneco, het derde energiedistributiebedrijf van Nederland, heeft de winst uit gewone bedrijfsuitoefening in 2000 zien stijgen met 53 miljoen euro naar 165,6 miljoen euro (364 miljoen gulden). De nettowinst schoot met 593,8 miljoen euro omhoog tot 698,8 miljoen euro (1,1 miljard gulden) dankzij de verkoop van het kabelbedrijf in Rotterdam, Rijnmond en Dordrecht.

Eneco is positief over de toekomst en verklaarde dat de vooruitzichten ,,goed'' zijn, maar gaf geen specifieke verwachting voor het lopende jaar. ,,We zijn met name positief over onze positie op de zakelijke markt,''aldus een woordvoerder van Eneco.

De verkoop van het kabelbedrijf leverde, na reorganisatiekosten, een eenmalige bate van 533,3 miljoen euro op. De verkoop zorgde er ook voor dat het eigen vermogen steeg naar 878,7 miljoen euro in 2000, bijna een verdubbeling van de 449,3 miljoen euro in 1999. De omzet in 2000 steeg met 9,8 procent naar 1,78 miljard euro.

Het geld in kas zal worden gebruikt voor overnames en joint-ventures. Daarnaast zal Eneco een herstructurering doorvoeren en de organisatie onderbrengen in drie divisies: consumenten, business-to-business en infra, dat is de divisie verantwoordelijk voor de aanleg en het onderhoud van elektriciteit- en gasnetwerken.

Eneco is ontstaan nadat Eneco Rotterdam in juli 2000 fuseerde met zes regionale energiebedrijven. Later werd het gasbedrijf Zeist en omstreken en het energiebedrijf EMH in Gouda overgenomen. Eneco levert gas aan 1,4 miljoen en elektriciteit aan 1,3 miljoen klanten.