Duizenden bij herdenking

Gevolgd door enkele duizenden mensen op de Dam en alle publieke zenders legden koningin Beatrix en kroonprins Willem-Alexander gisteravond in Amsterdam een krans, tijdens de nationale herdenking van alle dodelijke slachtoffers in oorlogssituaties en vredesmissies sinds de Tweede Wereldoorlog. Prins Claus was, evenals vorig jaar, wegens zijn slechte gezondheid niet aanwezig. Burgemeester J. Cohen van Amsterdam hield een toespraak over het thema `vrijheid is leven zonder angst'.

Voor het eerst werd de vlag na de twee minuten stilte niet meer in top gehesen, maar bleef halfstok hangen. Het comité 4 en 5 mei besloot hiertoe omdat sommigen het hijsen van de vlag tijdens de herdenking ongepast vonden.

Ondanks de mond- en klauwzeercrisis in het noorden en oosten van het land, gingen de herdenkingen in de grote gemeenten gewoon door. Op de Grebbeberg bij Rhenen is een krans gelegd, hoewel de officiële herdenking wegens MKZ was afgelast.