Duitsland gidsland

In de week van oorlogsherdenkingen gaat Duitsland Europa voor in democratie. In navolging van zijn minister van Buitenlandse Zaken Joschka Fischer heeft bondskanselier Schröder voorgesteld om de burger eindelijk meer invloed te geven in Brussel. De Europese Commissie wordt een soort regering die verantwoording schuldig is aan het Europese Parlement. De raad van ministers, dat geheime konkelorgaan van alle Europese regeringen, wordt gedegradeerd tot een statenkamer, een senaat. Daarnaast wil Schröder vastleggen waartoe Brussel niet bevoegd is. Ook dat hoort bij een federaal stelsel. De CDU heeft Schröders notities enthousiast omarmd. Jammergenoeg stuit het ideaal om van Europa een gewone democratie te maken op weerstand bij cynische regeringen die liever achter gesloten deur verder gaan. Waar blijft Nederland? Er zijn wel notities aan de Kamer met bescheiden wijzigingsvoorstellen maar het ontbreekt nog aan Nederlandse publieke aanmoedigingen voor het grootste land van Europa. We moeten ook vertrouwen op de geheime Europese lobby van staatssecretaris Benschop. Die keuvelt vaak met de ambtelijke Leviathan. Misschien kan ergens een Hollander worden benoemd. Duitsland is het gidsland van de grote idealen.

    • Maarten Huygen