Duitse FDP kiest nieuwe partijleider

Guido Westerwelle is de nieuwe voorzitter geworden van de liberale partij FDP in Duitsland. Hij werd gisteravond met bijna 90 procent van de stemmen gekozen tijdens het FDP-congres in Düsseldorf.

Met de 39-jarige partijsecretaris Westerwelle, die de 57-jarige Wolfgang Gerhardt opvolgt, krijgt de kleine liberale partij een dynamische partijleider die de FDP (Freie Demokratische Partei) vooral voor jongeren aantrekkelijker wil maken. De FDP, de jarenlange coalitiepartner van de CDU en nu tevens oppositiepartij, wil bij de volgende Bondsdagverkiezingen in 2002 weer een serieuze kans als coalitiepartner maken. Maar met de oudere, kleurloze Gerhardt als lijsttrekker was dat volgens menigeen in de FDP moeilijk geworden, dus begon vorig jaar al het touwtrekken om de macht in de partij. Met zachte hand lukte het de jongere garde een paleiscoup te plegen. Westerwelle wist Gerhardt er eerder dit jaar ervan te overtuigen de macht na zes jaar aan een nieuwe generatie over te dragen.

Dat werd gisteren tijdens een partijcongres in Düsseldorf geformaliseerd. De overgrote meerderheid van de stemmen was echter voor Westerwelle zelf ook een verrassing. Westerwelle, jurist en alleenstaand, geldt als een liberaal die de partij een breder profiel kan geven. De FDP is met 6 tot 7 procent van de landelijke stemmen altijd klein gebleven. Eerdere verkiezingscampagnes, waarbij de FDP zich profileerde als partij van de `betere verdieners', hebben de liberalen lang parten gespeeld. De FDP geldt bij uitstek als partij voor de zogenaamde `turbo-kapitalisten' als ondernemers en de gegoede burgerklasse.

Westerwelle is vast van plan de partijbasis te verbreden. ,,We moeten een partij voor allen worden'', zei Westerwelle nadat hij gekozen was tot partijvoorzitter. ,,We willen bij de volgende verkiezingen 18 procent halen''. Westerwelle geldt als een mediagenieke politicus. Hij schrikt er niet voor terug gestoken in een wit pak op een Venetiaanse gondel te stappen, of voor een gastoptreden bij `Big Brother'. Westerwelle zei dat de FDP zich bij de komende verkiezingen niet zal vastleggen op een coalitiepartner. Mochten de Groenen de kiesdrempel niet halen, dan blijft de FDP als enige aantrekkelijke coalitiepartner over voor de winnaar.