Dokter is ziek

,,Mijn zoon wordt accountant'', zei de huisarts, trots dat hij nooit door familie wordt opgevolgd. Accountant is een vak van luxe en lease-auto's maar dokter is een beroep van bureaucratie en burn-out. Zit er nog toekomst in de zorg? Dokters worden vaak ziek, net als andere publieke en semi-publieke uitvoerders. Conducteurs, dokters, verpleegkundigen, leraren, politie-agenten moeten de restjes opvegen die de samenleving heeft achtergelaten. Zij hebben een publieke eindverantwoordelijkheid en kunnen geen doelgroep kiezen. Toch hebben regeringen vijftien jaar lang gedaan of dokters de kosten konden drukken en de productie konden opvoeren. De effecten zijn niet met enkele miljarden in een jaar ongedaan te maken.

De stakende huisartsen krijgen meer sympathie van het publiek dan de conducteurs. Aanleiding is de snelle stijging van de ziektepremies door al die burn-outgevallen. Netto-inkomens van huisartsen dalen, terwijl gezonde accountants en consultants de ene bonus na de andere incasseren. Ziekte en ziektepremies zijn de Nederlandse oplossing voor sociale spanningen. Het worden gouden tijden voor de accountants van de arbeidsongeschiktheidsverzekering, want er blijft niemand over om die patiënten te genezen.

    • Maarten Huygen