DE WEEK

GEEN BEURSNOTERING, volledig in handen van de staat en een publiciteitsschuwe president-directeur. Toch is het de Nederlandse Spoorwegen deze week weer gelukt om over ieders tong te gaan. Op Koninginnedag kwam er vanaf het begin van de middag geen trein Amsterdam in of uit, terwijl honderdduizenden feestgangers elkaar graag wilden aflossen. Creatieve geesten waren zo bereidwillig om – al of niet met kinderwagen – het laatste stukje lopend over het spoor af te leggen waardoor er levensgevaarlijke situaties ontstonden. De blokkade toonde volgens de ene commentator opnieuw het onvermogen van de NS, volgens de andere was het een nieuw bewijs van de groeiende ongehoorzaamheid bij de reizende en feestende burger. En daar is geen (vervoers)maatschappij tegen bestand.

EEN ANDER DANKBAAR slachtoffer van de Nederlandse meningsvorming is de Koninklijke PTT Nederland. De maatregel om voor miljarden frequentieruimte te verkopen in Duitsland en daarmee de gigantische schulden te dempen sneeuwde onder bij het besluit om de voice mail vanaf komende week in rekening te brengen. Slechts een dubbeltje, maar het gaat de Consumentenbond vooral om het principe. Volgens KPN, dat zijn klanten zou `schofferen', verbiedt de toezichthouder van de telecombranche zo'n gratis antwoordapparaat, maar de Opta zelf ontkent dit.

FNV-VOORZITTER LODEWIJK de Waal heeft geen tijd voor dubbeltjes. Hij is sinds de Dag van de Arbeid de geestelijk vader van het begrip `kleptocratentax', hetgeen de aanzet tot een nieuwe belastingherziening moet worden. Iedereen die meer dan leuk verdient moet, bijvoorbeeld boven de 3 miljoen gulden, alles aan de belastingdienst overhevelen. Goed voor de armen in de wereld, die ervan zullen profiteren, maar wellicht ook goed tegen financiële criminaliteit. Misbruik van voorkennis is immers nauwelijks nog lonend wanneer de opbrengst toch maar naar de fiscus gaat. De reactie van de werkgevers liet niet lang op zich wachten: de topsalarissen moeten voorkomen dat talent naar het buitenland vlucht.

Maar bestaat zo'n internationale arbeidsmarkt eigenlijk wel, zoals die bij topvoetballers (ook in eigen land keurig beloond) bestaat?

Nog even wachten tot het moment dat een Nederlandse bestuurder als de nieuwe Van Nistelrooij wordt gepresenteerd aan het juichende personeel in het buitenland.

ECHT INTERNATIONAAL timmert het Veldhovense ASM Lithography, een producent van chipmachines, aan de weg. De overname van de felbegeerde Silicon Valley Group (SVG) is eindelijk rond nu de Amerikaanse autoriteiten groen licht hebben gegeven. Even leek het bedrijf vermalen te worden door verschillende ministeries in de Verenigde Staten. SVG maakt lenzen die ook voor militaire satellieten worden gemaakt, en dus vreesde het Pentagon dat de staatsveiligheid werd bedreigd. Aanvankelijk zou president Bush zelf de knoop moeten doorhakken, maar de haviken hebben hun verlies genomen. Een fraaie overwinning voor bestuursvoorzitter Doug Dunn. Inderdaad: een Brit die dankzij de werking van de internationale concurrentie op de arbeidsmarkt al meer dan tien jaar in Nederland actief is.

MALAISE begint zich in de Nederlandse uitgeverswereld af te tekenen. Eerst is het De Telegraaf die een flinke winstdaling vreest wanneer de omzet in advertenties zo hoog blijft als nu. Een dag later laat Wolters Kluwer weten – ook al via de aandeelhoudersvergadering – dat vooral de internetinspanningen bij de uitgevers stevig aan de winst knagen. De uitgever van professionele informatie ziet het geld via de internetpoot wegstromen. Daardoor zal de winst dit jaar zelfs `behoorlijk' achterblijven. Voor optimistische geluiden moeten we nog even geduld hebben. In 2003 denkt De Telegraaf de internetpoot uit de verliezen te hebben, maar tegen die tijd is elke aandeelhouder deze prognose al lang vergeten.

PROBLEMEN waarvan de vertrokken bestuurders bij bankverzekeraar Fortis geen last meer hebben. De topmannen Bartelds, Lippens en Hielkema hebben, zonder dat er van ruzie sprake was, maar liefst 8 miljoen gulden meegekregen bij hun vertrek. De hoogte van het bedrag wordt volgens een zegsman vooral bepaald door hun jeugdige leeftijd, maar het is sterk de vraag of kleptocratenjager De Waal dat argument afdoende vindt.

    • Erik van der Walle