De Cauwer?

De Belgische wielerbondscoach José De Cauwer is voorlopig teruggetreden omdat hij wordt verdacht van betrokkenheid bij dopinghandel. Kan hij nog functioneren in de wielersport?

Joop Atsma, voorzitter wielerbond KNWU: ,,Justitie moet maar bepalen wat er met hem gebeurt. Als hij iets met doping van doen heeft gehad, is dat een kwalijke zaak. Mocht onze bondscoach Knetemann gerommeld hebben met doping, dan zou ik daar ook niet blij mee zijn. De affaire moet tot op de bodem worden uitgezocht. Hij heeft toegegeven iets met doping te hebben gedaan, en dat had hij simpelweg niet mogen doen. Als een wielercoach knoeit met doping, is het de vraag of die persoon wel op zijn post moet blijven zitten.''

Hennie Kuiper, oud-renner en voormalig ploeggenoot De Cauwer: ,,Ik heb tien jaar lang met José op een kamer gelegen en ken hem erg goed. Ook privé ga ik nog met hem om en ik weet zeker dat hij zich niet met louche zaken bezighoudt. Wat er nu met hem gebeurt, is triest. De Belgische justitie moet maar uitzoeken wat zich in het verleden heeft voorgedaan. De Cauwer was en is een enorme sloddervos. In zijn schoenen zat altijd een stapel papier: zijn complete boekhouding van een paar jaar. Tussen zijn spullen heeft justitie een oude spuit gevonden, waarna die verslaafde Vansweevelt hem heeft beschuldigd van onoirbare praktijken. Als De Cauwer fout zou zijn geweest, was dat al veel eerder uitgelekt. Hij is een vakman, een aimabel mens. Hij heeft niets te verbergen.''

Gerrie Knetemann, bondscoach Nederlandse wielerploeg: ,,De Cauwer ligt nu waarschijnlijk met een ijszak op zijn hoofd op bed. Hij zal zich afvragen waarom hij destijds ooit als doorgeefluik voor amfetaminen fungeerde. Het was een knullige fout, de pers blaast die zaak nu ontzettend op. De Cauwer was als meesterknecht van Kuiper een geweldige renner, een absolute vakman. Als ploegleider slaagde hij erin om de mentaal aangeslagen Greg LeMond de Tour te laten winnen. De Cauwer is absoluut niet de grote spil in een dopingzaak. Wat mij betreft mag hij terugkeren als bondscoach van België.''

Erik Breukink, oud-renner: ,,De Cauwer wordt van dopinghandel beschuldigd door ene Vansweevelt, zo'n jongen uit het Belgische kermiscircuit. Zulke coureurs zijn de benaming `beroepsrenner' niet waard. De rol van De Cauwer in de hele affaire lijkt me minimaal. De Cauwer is een serieuze man en een echte wielerfanaat. Hij heeft zich verdienstelijk gemaakt voor jonge Belgische renners en verdient het niet nu publiekelijk te worden afgebrand. Het is goed dat de Belgische bond hem nu even uit de wind houdt, maar wat mij betreft mag hij spoedig weer aan het werk.''

Peter Winnen, oud-renner: ,,Ik had niet verwacht dat De Cauwer zich ooit met dopingpraktijken zou inlaten, hij maakte altijd een intelligente indruk op me. Het wielermilieu is zeer vergevingsgezind, De Cauwer zal dan ook snel terugkeren. Je moet zo ongeveer iemand doodschieten om voorgoed te worden verbannen uit de wielerwereld. Volgens De Cauwer zat hij in een moeilijke periode toen hij die stommiteit beging. Dat zal best, maar hij heeft gewoon fout gehandeld. Of zijn optreden een klap is voor de wielersport? Dat valt reuze mee, want de meeste liefhebbers kijken niet op van een incident meer of minder. Het wielerpubliek maakt zich pas druk als er niet meer gekoerst wordt.''

Michel Wuyts, wielercommentator Belgische tv-zender VRT: ,,Als blijkt dat het bij die ene stommiteit is gebleven, moet De Cauwer zijn functie direct terugkrijgen. Hij is een zeer sociaal mens. Waarschijnlijk hebben mensen misbruik gemaakt van zijn zachtmoedigheid. Hij is mijn co-commentator, en in die functie kent hij zijn gelijke niet. Hij vult mij zeer goed aan en heeft ontzettend veel verstand van de wielersport. Als zou blijken dat De Cauwer meer op zijn geweten heeft, zou ik ontgoocheld zijn. Een mens mag een fout maken, De Cauwer dus ook.''

    • Marcel Abrahams